Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Saborska previranja

VIDEO: Tko je u Saboru bio 'kreten', a tko 'lažljivac'?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ova godina je počela, a i završila, napadima ogorčene oporbe i obranama od strane vladajućih pri čemu je javnost na žalost imala priliku čuti i brojne uvrede nedoličnih parlamentarnih rasprava.

Oporba je napadala, vladajući se branili. Tako je Jadranka Kosor na oštre napade SDP-u uzvraćala da prvo počiste pred svojim vratima, kao i to da stalno 'okreću pilu napaoko', tj. prebacuju odgovornost na HDZ. Bilo je ti u proročanskih izjava koje su nam već u siječnju nagovijestile kako će ova godina izgledati.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slava na internetu VIDEO: Kobra na Twiteru ima 151.000 sljedbenika Slika nije dostupna Provjereno donosi Dječji biseri: Kosor 'radi sportove', recesija je bolest

>> 'Remetinec je pun menadžera godine'

>> SDP: Vlada bolesno gospodarstvo liječi andolom

Naime, HNS-ov Goran Beus Richembergh u Saboru je pozvao prisutne da stanu na kraj lošim menadžerima u Hrvatskoj te da ih se prestane birati po njihovoj 'navodnoj uspješnosti' već po poštenju. 'Remetinec je pun menadžera godine', kazao je HNS-ovac. Menadžerima se ove godine pridružilo i nekoliko političara.

Loša gospodarska situacija bila je cijelu godinu jedna od glavnih tema u Saboru, no umjesto konkretnih prijedloga zastupnici su se 'igrali' liječnika te je oporba ustvrdila kako vladajući 'bolesno gospodarstvo liječe andolom'. 'Kao odgovorni liječnici dajte da vidimo pravu dijagnozu, da vidimo što se može liječiti lijekovima, a što odstraniti kirurški', pozvala je tada SPD-ovka Željka Antunović dok je njen stranački kolega Gordan Maras ministra Šukera izjednačio s Miškom iz filma 'Tko to tamo pjeva'.

>> VIDEO: Kako je premijerka u Saboru izgubila živce

>> VIDEO Đakić Staziću: Smijete se k'o kreten i tako izgledate

'Za kormilom države Miško i jahačica apokalipse'

'Šuker zaveže oči vozaču, a to je premijerka, koja zavezanih očiju mora voziti', kazao je Maras. Osim Miška za kormilom financija, državu nam je prema viđenju SDP-a vodio 'strašni Neron' ili možda čak 'jahačica apokalipse', kako je Ingrid Antičević Marinović nazvala premijerku Kosor.

'Ako premijerka misli i dalje gledati kako Hrvatska propada s osmjehom na licu i novim brošem na reveru, moram reći da to neodoljivo podsjeća na poznatoga rimskog cara koji je svirao harfu dok je gorio Rim koji je on zapalio', rekla je SDP-ova Biljana Borzan te pozvala premijerku i 'neronsku vladu da se maknu jer se požar neće moći ugasiti i najdraža Hrvatska izgorjet će do kraja'.

'Deficit su pojeli skakavci'

Bilo je tu i zanimljivih pretpostavki o državnom proračunu kada je HNS-ova Vesna Pusić zaključila da su deficit 'pojeli skakavci'. Od oporbe je premijerka dobila i brojne savjete pa joj je tako Arsen Bauk poručio da svoj broj mobitela promijeni u 317-625 što je tada bio službeni broj nezaposlenih građana u Hrvatskoj. Broj nezaposlenih se u Hrvatskoj od tada promijenio, i to, na žalost, na više.

Učestali napadi znali su premijerku dobro i naživcirati. 'Što više pritišćete mi smo sve jači. Ja sam vaša premijerka, ovo je vaša Vlada i preporučam da joj vjerujete', kazala je u ožujku.

No, bilo je u Saboru i pravih performansa, primjerice kada je Željka Antunović (SDP) priredila šok i na zastupnički stol izvadila dva tanjura i dvije čaše. Na jednom je tanjuru bilo pečeno pile i tri krumpira te puna čaša mlijeka, kakav je, kazala je, bio ručak 2004., dok je na drugom tanjuru bilo četvrt pileta i jedan krumpir uz pola čaše mlijeka, koliko si hrvatska obitelj, rekla je, za iste novce može priuštiti danas. 'To vam je gospođo Kosor, statistika pretočena u život', znakovito je zaključila Antunović.

'Smiješ se k'o kreten, a tako i izgledaš!'

No bilo je i znatno neprimjerenijih uvreda, na primjer HDZ-ov Josip Đakić Nenadu Staziću ljutito je poručio da se 'smije k'o kreten, a tako i izgleda' zbog čega ga je predsjednik Sabora Vladimir Šeks upozorio i dao mu opomenu.

>> VIDEO: 'Stazić laže da ja lažem da je Sanader lagao'

>> VIDEO: Biseri iz saborskih klupa

Novu stranicu ovogodišnjih zasjedanja Sabora okrenuo je bivši premijer Sanader aktiviravši svoj saborski mandat. Praćen gomilom novinara Ivo Sanader ušao je ponosno u sabornicu kako bi prisegnuo, no ispostavilo se kako njegove bivše stranačke kolege zapravo ne znaju gdje bi on trebao sjesti. Tako je strka oko razmještaja trajala neko vrijeme, a sve je na kraju presjekao Luka Bebić, smjestivši Sanadera među zastupnike HDZ-a.

Tko je zapravo lagao?

Jedna od izjava koja će zasigurno ući u ove koje ćemo pamtiti jest i proslavljeni zaključak Andrije Hebranga. 'Stazić laže da ja lažem da je Sanader lagao. Ispravlja nešto što nisam ja rekao. Ja sam rekao da mislim da je Sanader otišao zbog toga što sam rekao, a ja mislim i imam pravo misliti od '90. godine, koliko god se to vama gospodine Staziću ne sviđa', rekao je Hebrang svom kolegi prije dva mjeseca.

>> VIDEO: Prebrojite koliko je zastupnika danas došlo na posao

Osoba koja je obilježila početak saborskog zasjedanja ove godine je 'začinila' i njegov završetak. Zasigurno 'najzanimljivija' sjednica ove godine je bila kad se odobravao zahtjev za pritvaranjem Ive Sanadera. Napetost u saboru se mogla rezati nožem, a kap je prelila čašu kada je Šeks odlučio prekinuti sjednicu jer je Dinko Burić iz HDSSB-a nazvao HDZ zločinačkom organizacijom. Šeks je pozvao saborsku stražu da ga makne s govornice što je i napravljeno, a u međuvremenu je bio prekinut prijenos sjednice.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene