Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministar Željko Jovanović

'Nastavljamo s provedbom građanskog i zdravstvenog odgoja, a novost je shema školskog voća'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar Željko Jovanović povodom skorašnjeg početka nove školske godine gostovao je u Dnevniku Nove TV.

Ministar Željko Jovanović govorio je gostujući u Dnevniku Nove TV o novoj školskoj godini, zdravstvenom odgoju, plaćama rektora i nastavnika te društvu znanja.

Pročitajte i ovo Prosvjed radnika Autotroleja Traže bolje uvjete Radnici javnog gradskog prijevoznika u Rijeci prosvjeduju: "Izrabljuje ih se i plaća ispod minimalca" Slika nije dostupna U tijeku pregovori sa sindikatima Ministrica Divjak za povećanje plaća planira osigurati 400 milijuna kuna

Ministre, prvi dan školske godine provest ćete na Braču, a kasnije ćete u sklopu turneje po spitsko - dalmatinskoj županiji otvoriti i pametnu školu. Koje su još, po vašem izboru, najvažnije novosti predstojeće školske godine?

Početak školske godine počet ćemo obilježavati na Braču, a zatim u Otoku pored Sinja, gdje se otvara pametna škola, a završiti u Splitu, nadam se, otvaranjem zdravstvene škole.

>> 'Hvala za brigu o plaći, ali puno vremena provodim na smanjivanju štete njegove politike'

Školska godina koja je pred nama, nosi novosti, prije svega u smislu da ćemo i dalje pokušavati u što je moguće većoj mjeri ukazivati da je u školi potrebno učiti za znanje, a ne za ocjenu. Dakle nije više bitno kako poučavati, nego koje će ishode, koja znanja, koje vještine i koje kompetencije učenici usvajati po završetku svojeg školovanja.

Naravno, nastavljamo s provedbom građanskog i zdravstvenog odgoja, a vrlo zanimljiva novost je i šema školskog voća, kojom ćemo nadam se, naše školarce od prvog do četvrtog razreda naučiti da zdravo doručkuju i da se puno više hrane s voćem i povrćem.

Kad pametne škole možemo očekivati u ostatku Hrvatske?

Naš je cilj da svako dijete u hrvatskoj ima jednaku kvalitetu obrazovanja u Hrvatskoj be obzira gdje god ono živjelo. Stoga je Ministarstvo izradilo i plan ulaganja u škole. Vjerujem da će u narednih desetak godina svi imati jednake uvijete s modernom tehnologije, koja će biti poput one koja će sutra biti predstavljena u školi u Otoku.

Hoćete li uvesti pravedniji model za dodjelu besplatnih udžbenika na nacionalnoj razini? Ona ovisi o lokalnoj upravi. Gdje ima novca ima i besplatnih knjiga, gdje ga nema - ništa. Hoće li od iduće školske godine torbe biti lakše? Kako će izgledati udžbenici?

Obrazovanje je za Hrvatsku vladu na prvom mjestu i kao što uporno ponavljamo Hrvatska mora biti društvo jednakih šansi za sve. primjer je da smo svim srednjoškolcima osigurali sufinanciranje prijevoza do škole. To je teško oko 300 milijuna kuna, a ono što zajedno s Ministarstvom socijalne politike i nakladnicima pripremamo za slijedeću školsku godinu 2014./15. jest utvrđivanje jednom imovinskog cenzusa, koji bi značio da svi oni koji su ispod tog cenzusa imaju pravo na besplatne udžbenike, jer smatramo da je to puno pravednije nego da svi, bez ikakvog kriterija dobiju besplatne udžbenike, budući da se taj novac onda može usmjeriti u stipendiranje, u kreditiranje i učenika i studenata i na taj način osigurati da završe one škole, sukladno svojem interesu i sposobnostima.

Predstavili ste novi plan zdravstvenog odgoja, roditeljske udruge i dalje nisu zadovoljne. Zašto im, zapravo, ne date mogućnost izbora oko modula spolnog odgoja?

Mi smo kroz projekt zdravstvenog odgoja, koji smo predstavili prošli tjedan, pokazali da smo uvažili sve ono što je Ustavni sud tražio od nas, da smo osigurali tehničke, organizacijeske i edukacijske preduvjete da Hrvatska dobije zdravstveni odgoj, odgoj i obrazovanje za zdravlje, primjeren javnoj školi, koji je neutralan, koji svakom djetetu pruža mogućnost da na pluralistički, objektivan i kritički način dobije sve potrebne informacije, koje će mu omogućiti da usvoji zdravije životne navike, da se prevenira nasilje, da se živi zdravije, da se spriječe svi problemi koji nastaju zbog preranog stupanja u spolne odnose i naravno, potičemo da roditelji razgovaraju sa svojom djecom, da svaki put nakoj jednog takvog sata razredne zajednice, gdje će se govoriti o temama spolnosti, o temama prevencije, neželjene trudnoće, prevencije spolno prenosivih bolesti i razgovaraju sa svojom djecom te da ih usmjere u skladu sa svojim svjetonazorom. Ali svako dijete ima pravo dobiti sve informacije koje su stručne i na znanstvenim temeljima uspostavljene, kako bi u pravom trenutku moglo donositi odluke koje će biti najkvalitetnije za njegov život.

Ovaj je tjedan puno rasprave bilo o smanjenju plaća rektorima sveučilišta. Ako ističemo da želimo biti društvo znanja - kakva je poruka time poslana?

To nema veze s porukom da želimo biti društvo znanja, jer Hrvatska ako želi napredovati, svoj razvoj može temeljiti samo na znanju. Rektori su iskoristili jedan zrakoprazni prostor između 2007. i 20014. godine, jer nije donijeta uredba o njihovim plaćama. Mi smo tu uredbu donijeli i smatram da je vrlo korektna i da su plaće rektora i prorektora usuglašene s plaćama u visokoobrazovnom sustavu. Pri tome će ukupan iznos za plaće rektora i prorektora biti umanjen za 5 milijuna kuna godišnje, a mi za toj iznos možemo, i to ćemo i učiniti, zaposliti 25 mladih znanstvenih novaka ili 25 docenata, za sve one koji su njkvalitetniji i najbolji u sustavu visokog obrazovanja. To je naša poruka o društvu znanja.

U pismu koje ste uputili prosvjetnim djelatnicima spominjete unapređenje položaja učitelja i nastavnika u društvu. Kako vi kao ministar ocjenjujete njihov položaj?

Za svako društvo, doista, učitelji i nastavnici su na prvom mjestu, jer bez njih nema društva znanja. Naši učitelji i naši nastavnici su izuzetno kvalitetni i požrtvovni ljudi, koji unatoč materijalnom statusu, koji nije ni blizu onaome što su zaslužili, savjesno i požrtvovno rade svoj posao, a premijer Milanović je obećao, kad u proračunu bude novaca, prvi koji će imati mogućnost povećanja plaće će biti učitelji i nastavnici. Ja im se zahvaljujem na svemu što čine i pozivam ih da zajedno, kroz strategiju odgooja i obrazovanja, čija rasprava počinje u rujnu, zajednički doprinesemo, da naš sustav obrazovanja bude još bolji i još kvalitetniji.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene