Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gost Dnevnika Nove TV

VIDEO Je li normalno da ministri tri tjedna razgovaraju samo putem medija?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mislav Bago u Dnevniku Nove TV ugostio je ministra zdravlja Sinišu Vargu.

Prema posljednjim informacijama potpredsjednice Pusić, HZZO ostaje, ništa se ne mijenja u sljedećoj godini. Što to znači za vas osobno?

Pročitajte i ovo Zdravstvo u Hrvatskoj - 3 Problemi u zdravstvu Pobuna zbog rasta cijena: ''HZZO djeluje po logici koju mi uopće ne razumijemo'' Ilustracija Skandal u susjedstvu Kupili lijes, isprintali osmrtnice: Obitelj došla po bakino tijelo u bolnicu pa doživjela potpuni šok

Sutra nam predstoje razgovori na razini potpredsjednika Vlade Grčića, potpredsjednice Milanke Opačić, ministra financija Lalovca i mene da jednom za svagda raščistimo što znači primjena važećeg zakona koji važi od 1. srpnja 2013. godine i izlazak iz riznice od 1.1. 2015. godine.

Iz svega se može razaznati da ćete ostati u manjini. Što ćete vi onda napraviti?

Taj most ćemo prijeći kad dođemo do njega. Imamo puno razgovora o mehanizmima, što znači izlazak iz riznice. Naša studija, davno napravljena, ima 380 stranica. prilično dugo čekamo sutrašnji dan da točno prezentiramo ministru Lalovcu, da točno zna što znači strukturna reforma i izlazak iz riznice.

Ako sutra sve ostane onako kako smo danas čuli od potpredsjednice Pusić, znači li to da nemate reforme i da vjerojatno nećete biti ministar?

Ja osobno ne kanim mijenjati zakon koji smatram da je dobar i mjeru koja je dobra. Ako se odluči da se dolazi do bilo kakve smjene u Vladi to nije do mene niti do potpredsjednika Vlade, to mora odlučiti premijer.

Varga uvjeren da HZZO 1. siječnja izlazi iz državne riznice

Vi zakon nećete promijeniti? To će od vas morati tražiti premijer ili će vas morati smijeniti. Vi otići nećete?

Svojih principa se moram držati.

Ali to je bio važan dio vašeg programa. HZZO mora otići iz riznice, on je ostati ovdje. Što to znači za pacijente?

Naše mjere koje smo smatrali provedbom Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju kako je on danas definiran je nešto što osigurava kontinuitet hrvatskog zdravstvenog sustava i bez obzira na krizno razdoblje. Hoćemo li konsolidirati zdravstveni sustav? Znamo koje mjere moramo napraviti, međutim ostanak u riznici će nam to jako otežati.

Što će to značiti za pacijente? Hoće li se povećati participacija, hoće li se smanjiti broj usluga? Možemo li to jasnije znati?

Ja kao ministar sam uporno govorio da neće biti povećanje participacija, neće se smanjiti prava, ali mjera s kojom bi se to moglo izvesti je isključivo odlazak iz državne riznice.

Je li normalno da vi tri tjedna razgovarate preko medija o vašem slučaju i općenito o proračunu? Je li to normalno? Postoji li neka zemlja gdje se ministri tako razgovaraju o tome gdje će se uštedjeti?

Naravno da nije, ali okolnosti su bile takve. Prvo sam ja s premijerom i ministrom Mornarom bio u SAD-u, tada su dane određene nesmotrene izjave. Po povratku iz SAD-a upitani smo za naše mišljenje koje smo transparentno dali i došli do toga da može oči u oči raspravljati kao ravnopravni kolege iz resornog ministarstva.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene