Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prenapučene ćelije

VIDEO Evo kakav je doista život u zatvoru!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zatvori u Hrvatskoj pate od prenapučenosti. Mnogi zatvorenici upravo su to iskoristili kako bi tužili državu zbog neadekvatnog smještaja. Otkrio je to ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

No, ima i druga strana priče kakve god bile, zatvorske ustanove, često su i rehabilitacijska ustanova u kojoj mnogi nauče pisati, završe školu, tečajeve i više se nikad ne vrate iza rešetaka. Kakav je stvarno život u zatvoru?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 970 zatvorenika višak Zatvori PRENATRPANI: U sobi ih je 6-8, a za posjete se čeka satima Slika nije dostupna Zatvorenici štrajkaju glađu protiv prenapučenosti zatvora

Hrvatski zatvori su kao košnice. U nekoliko kvadrata u sobama je natiskano i po osmero zatvorenika. 'Problem hrvatskih zatvora je nedostatak prostora', rekao je Orsat Miljenić, ministar pravosuđa. Kapaciteta ima za 3.771 osobu, no s današnjim danom brojka je 4.950, a to je 30 posto više. Mnogi su upravo to iskoristili za tužbe. 'Zbog neadekvatnih uvjeta imamo ukupno 90 milijuna kuna u tužbama zatvorenika', rekao je Miljenić.

Jer po konvenciji svatko treba imati pravo na četiri kvadrata po osobi. Prostorija mora biti dovoljno zračna, osvijetljena, s grijanjem, sobnom opremom, sanitarnim čvorom i vodom za piće. 'Zatvorski sustav usprkos svim problemima u kojima se mi nalazimo ipak nije zona sumraka, ipak to nije katastrofično stanje', rekao je Ivica Šimac, pomoćnik ministra pravosuđa.

>> Vlada predlaže odsluženje zatvorske kazne u vlastitom domu!

Jer, mnogi su u zatvoru završili školu i razne zanate. Od lončarstva, klesanja kamena, do bakroreza. Neki su naučili čitati i pisati. Prošle godine održano je i 27 kazališnih predstava, ali i 30 koncertnih turneja. Na njima često nastupaju zatvorenice, a publika su im osuđenici. Najpopularniji zatvorski boy bend 'Nisam kriv' - izdao je i duhovni CD. 'Band vodi jedan naš djelatnik, profesor glazbenog odgoja. Mnogi naši naročito mladi zatvorenici prođu kroz taj band', rekao je Šimac.

Zatvorenici sami sebi proizvode i ekološki čistu hranu. Svaki ima pravo na tri obroka na dan od 3.000 kalorija, a jelovnik izrađuje prehrambeno-tehnološki fakultet. Ključni problem prenaučenosti trebao bi se riješiti 1. siječnja kada na snagu stupa zakon kojim će se mnoge manje kazne zamijeniti radom za opće dobro.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene