Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Uz korupciju, druga boljka hrvatskog pravosuđa je sporost. Vlada ga želi ubrzati poskupljivanjem sudskih pristojbi i do 100 posto.


Drugim riječima, građane će demotivirati da se sude i tuže, jer će cijena biti previsoka. Zakon ide na doradu. Donosimo detaljan vodič kroz nove cijene sudskih pristojbi.

Vezani članci Zdravko Marić Ministar Marić o Vladinim mjerama i kontroli onih koji povećavaju cijene: "Svi se trebamo odgovorno ponašati." Odgovorio i na prijedlog Martine Dalić Kupovina Oporba ima svoje ideje za borbu s inflacijom: ''Na taj način sve plaće u Hrvatskoj bi narasle''

Vlada je građane udarila po džepu kada je u pitanju većina poslova koji imaju veze sa zemljišnim knjigama. Izvadak poskupljuje za čak 150 posto, s 20 na 50 kuna. Upis se diže s 50 na 70, a kao novi namet od 50 kuna plaća se upis u digitalnu zemljišnu knjigu. Žalba protiv odluke o upisu ili brisanje iz zemljišne knjige raste s 250 kuna na 300. Nekima previše, nekima ne. 'Vjerujem da je to previše pogotovo u današnje vrijeme', kaže jedna građanka.

Pogodovanje bogatima?

Građani će dobro razmisliti i prije žalbe na presudu, jer poskupljuju i sudske pristojbe. Nezadovoljnici presudama u onim manjim procesima do primjerice 3.000 kuna postupak žalbe do sada su plaćali 125 kuna od sada će za to trebati izdvojiti 200 kuna. Što teži spor, to skuplja žalba. Već za one procese do 15 tisuća kuna u džepu za žalbu treba imati 1.000 kuna umjesto dosadašnjih 625.

'Ne možemo shvatiti da li se time želi prije svega omogućiti isključivo bogatima da imaju mogućnost vođenja sudskih sporova i s druge strane pitamo se da li su hrvatski građani doista koke za čupanje i da li hrvatski građani doista imaju još perja koje se sa njih može počupati', ističe Mladen Novosel iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Na sudu je u prosjeku svaki peti Hrvat. Vlada kaže namjera im je srezati lanjskih čak 785 tisuća neriješenih slučajeva od kojih više od 61 tisuće traje duže od 3 godine. Više pristojbe trebale bi potaknuti suprotstavljene strane na nagodbe i tako rasteretiti sudove, a upravo je velik broj sudskih procesa jedna od najvećih zamjerki Europske Unije hrvatskom pravosuđu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju