Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problem pravosuđa

VIDEO: Detaljan vodič kroz nove sudske pristojbe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uz korupciju, druga boljka hrvatskog pravosuđa je sporost. Vlada ga želi ubrzati poskupljivanjem sudskih pristojbi i do 100 posto.

Drugim riječima, građane će demotivirati da se sude i tuže, jer će cijena biti previsoka. Zakon ide na doradu. Donosimo detaljan vodič kroz nove cijene sudskih pristojbi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Što smjera Vlada? Pravosuđe pred potpunim kolapsom, iz sindikata stigla jasna poruka: ''Sutra možemo početi raditi ako...'' 10 godina članstva u EU: Pravosuđe, ilustracija - 1 A troškovi se gomilaju Pravosuđe u blokadi, a još se nije riješilo starih boljki: Neki se procesi desetljećima ne završavaju

Vlada je građane udarila po džepu kada je u pitanju većina poslova koji imaju veze sa zemljišnim knjigama. Izvadak poskupljuje za čak 150 posto, s 20 na 50 kuna. Upis se diže s 50 na 70, a kao novi namet od 50 kuna plaća se upis u digitalnu zemljišnu knjigu. Žalba protiv odluke o upisu ili brisanje iz zemljišne knjige raste s 250 kuna na 300. Nekima previše, nekima ne. 'Vjerujem da je to previše pogotovo u današnje vrijeme', kaže jedna građanka.

Pogodovanje bogatima?

Građani će dobro razmisliti i prije žalbe na presudu, jer poskupljuju i sudske pristojbe. Nezadovoljnici presudama u onim manjim procesima do primjerice 3.000 kuna postupak žalbe do sada su plaćali 125 kuna od sada će za to trebati izdvojiti 200 kuna. Što teži spor, to skuplja žalba. Već za one procese do 15 tisuća kuna u džepu za žalbu treba imati 1.000 kuna umjesto dosadašnjih 625.

'Ne možemo shvatiti da li se time želi prije svega omogućiti isključivo bogatima da imaju mogućnost vođenja sudskih sporova i s druge strane pitamo se da li su hrvatski građani doista koke za čupanje i da li hrvatski građani doista imaju još perja koje se sa njih može počupati', ističe Mladen Novosel iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Na sudu je u prosjeku svaki peti Hrvat. Vlada kaže namjera im je srezati lanjskih čak 785 tisuća neriješenih slučajeva od kojih više od 61 tisuće traje duže od 3 godine. Više pristojbe trebale bi potaknuti suprotstavljene strane na nagodbe i tako rasteretiti sudove, a upravo je velik broj sudskih procesa jedna od najvećih zamjerki Europske Unije hrvatskom pravosuđu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene