Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Namještanje utakmica

Prvi put nogometni suci priznali da su namještali utakmice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Da, uzimao sam novac za namještanje utakmica! Tako priču počinje sugovornik iz ove priče, prvi nogometni sudac koji otvoreno priznaje kako se namještaju utakmice.

Koliko stoji jedanaesterac ili kako zažmiriti na zaleđe momčadi koja je više platila, ispričali su novinaru Provjerenog Edinu Mahmuljinu. Nakon mjeseci optužbi, prepiranja i uhićenja, jedan nogometni sudac odlučio je progovoriti o prljavim igrama na nogometnim terenima. Iz vlastitog iskustva odlučio je objasniti kako se odvija namještanje utakmice.

Pročitajte i ovo Centar zatajio bolest posvojene djece - 9 donosi Provjereno Centar je majkama posvojenih dječaka prešutio stravičnu istinu, a onda ih dodatno šokirao: "Nisam vjerovala svojim ušima" Slika nije dostupna Provjereno donosi Suci otkrivaju kako se namještaju nogometne utakmice

'Ja sam malo romantičarski ušao u sve to i stvarno te priče su oduvijek postojale. Kako sam došao do saveznog ranga tako sam sve te priče počeo doživljavati na vlastitoj koži. Ja bih se usudio reći da se poštenim načinom do 1. HNL-a ne može doći! Postoji čovjek koji delegira suce. To znači da se nas delegira za svako kolo tijekom tjedna, uvijek se zna koji klubovi se bore za prvaka i koji za ostanak, jednostavno vam zvoni telefon i kaže vam se kako ta utakmica treba završiti! Opet ponavljam kad treba, zna se koje će se suce poslati!', priča sudac pomoćni sudac saveznog ranga - najvišeg u Hrvatskoj.

'Dečki, ta tekma mora tako i tako završiti'

Prije svake namještene utakmice čuo je iste upute glavnog suca. 'Mi sjednemo prije utakmice i kaže; dečki ta tekma mora tako i tako završiti, zvali su!', tvrdi svjedok. I tada se pomoćni sudac nalazi u vrlo nezgodnoj situaciji jer ako glavni sudac sudi prekršaj, a pomoćni maše da ga nije bilo i tako više puta - utakmica postaje lakrdija.

'S jedne strane radi sebe ne želim izvodit cirkus i rušiti sebi reputaciju, a s druge strane mi ko suci smo tim, ne mogu ja bitno drugačije od onog što sudi glavni sudac, nezgodno je', kaže.

>> 'Offside': Organizatorima namještanja još tri mjeseca pritvora

>> HNS okončao istragu protiv Mamića i Marića!

Najčešći način pristranog suđenja je dodjeljivanje kaznenog udarca ili nedosuđivanje zaleđa ekipi koja napada - svjedoči nam ovaj sudac. Pitate se zašto bi suci uopće pristajali namještati utakmice? 'Imate tih mladih ambicioznih sudaca koji žele napredovati, oni moraju suditi po tim uputama pa makar ne dobili novac za to', dio je svjedočanstva.

'Namještaju se utakmice klubova koji se bore za ostanak, klubovi kao u bivšoj Jugoslaviji tako i danas Hajduk i Dinamo ako rade nešto sa sucima ne rade to po pitanju novca nego rade po pitanju napredovanja, po pitanju dolaska na međunarodne liste, a klubovi koji se bore za ostanak koji nemaju toliki utjecaj na sudačku organizaciju, oni su prisiljeni da bi osigurali status jednu ili dvije utakmice pred kraj prvenstva kupiti', kaže Zdravko Bošnjaković bivši nogometni sudac i kontrolor.

Nema velike promjene još od vremena Jugoslavije

Zdravko Bošnjaković bivši je prvoligaški igrač, sudac i kontrolor u prvoj Jugoslavenskoj i Hrvatskoj ligi. Kaže, nije se puno toga promijenilo od tada do danas, a način namještanja utakmica koje je on sudio potvrđuje priču skrivenog suca. 'Te utakmice koje su se plaćale, to nisu mogli suditi svi, nego znalo se točno koji sudci uzimaju novce, pa su klubovi išli na ljude koji su određivali suce da bi ih dobili i onda je taj sudac odradio posao', kaže Bošnjaković.

Zdravko je prvi hrvatski nogometni sudac koji javno priznaje da je za suđenje uzimao novac. Protiv njega se nikada nije vodila nikakva istraga. Zdravko nikada za to nije odgovarao.

'Moja logika je bila ova, ako ti netko nudi novac i ako ga odbiješ onda je tumačenja da ti je suparnički klub dao veću lovu. I prema tome ako mi je netko nudio lovu ja sam se složio, ok u redu slažem se, sudio sam po svom čak mi se i par puta poklopilo i došao sam kući s punom torbom novaca', priča Bošnjaković.

15 'kila' za pobjedu

Detaljnije je objasnio namještanje konkretne utakmice. Radilo se o klubu koji je trebao osigurati prvo mjesto u jesenskom dijelu. Nazvali su Zdravka koji je sudio njihovu zadnju utakmicu u gostima. 'Došli su meni i rekli su ti imaš '15 kila' za našu pobjedu! Nije bitno čega, i ja sam rekao nema problema, tražim od vaših igrača normalnu igru neću dozvoliti prljavštine, vi ste bolji od domaćina i sa korektnom i normalnom igrom i uz malu moju pomoć vi ćete pobijediti. Jer da sam to odbio nema me više!', kaže Bošnjaković.

Predaja 'love'

Utakmica je završila kako je i dogovoreno, pobjedom gostiju 0:1. 'Ali sad je trebalo ići po lovu i ja drugi dan zovem i kažem 'gospodo šta je?' i onda sam išao svojim autom na pola puta između tog mjesta i Zagreba. Dođem u restoran gdje je bilo dogovoreno, čovjek mi predaje u vrećici smotke, i veli mi ima toliko i toliko marka, dolara i švicarskih franaka. I ja tu lovu uzmem, sjednem u auto i trebam ići prema Zagrebu i razmišljam kuda sad s tom lovom, kuda sad to spremiti', priča Bošnjaković.

Suspenzije

I glavni tajnik HNS-a Zorislav Srebrić nakon mjeseci negiranja, sada otvoreno priznaje: namještanja je bilo! Ovaj put nije bilo govora o mogućim namještanjima za koje je istraga u tijeku, nego potvrdi da ih je prošle godine bilo. 'U djelu nekih utakmica tijekom prošle sezone to se dogodilo, pokrenute su istražne aktivnosti donijete su odgovarajuće mjere i te osobe su suspendirane od naše disciplinske komisije', tvrdi Srebrić.

Naravno, radi se o aferi Offside u kojoj je priveden niz nogometaša, međutim teško je vjerovati da s tim nitko osim njih nije bio upoznat. 'Svatko tko kaže da nije sudio namještenu utakmicu gdje je znao, ne gdje ju je on namjestio, ali su je tražile ili momčadi ili se to tražilo od njega, u okvirima bivše države ili danas. Taj nije iskren, da ne velim da laže, ali nije iskren', kaže Drago Poljak, delegat FIFA-e i UEFA-e.

Poljak to može potvrditi i vlastitim iskustvom iz vremena dok je sudio u hrvatskom nogometu. 'Ja bih mogao navesti primjera gdje su mene tražili to. Ja sam sudac koji je prijavio predsjednika kluba, valjda do sad jedini i da je taj predsjednik kažnjen zbog toga koje li koincidencije dok je bio predsjednik tog kluba i dok je kažnjen bio je član komisije za marketing HNS-a', smije se Poljak.

Javnost za to ne dozna

To se izgleda događa, samo javnost za to ne dozna. 'Prije nekih 5 ili 6 godina bio je slučaj s jednim zagrebačkim klubom, od kojih je sudac tražio 5.000 maraka još su onda bile marke, klub je to prijavio i istraga je u tijeku, da to tako nazovemo!', kaže Bošnjaković.

Jedini pravomoćno osuđeni sudac je Ivan Katuša. Dobio je godinu dana zatvora jer je dokazano da mu je Stjepan Spajić dao novac za pošteno suđenje u utakmici sa Slaven Belupom. 'Katuša se pojavio u klubu kod Spajića rekao mu je svoje želje, a Spajić je u tom trenutku želio sve najbolje klubu, da bi zaštitio klub pristao je na zahtjeve', priča Perković, predsjednik HNK Hrvatski dragovoljac. 'Gdje je tragedija u suđenju, tragedija u suđenju kada se za određene utakmice kupi sudac koji je nekvalitetan, onda iz toga ispadne lakrdija, a to sad imamo prilike vidjeti, osobito otkako se većina utakmica, i naših iz 1.HNL izravno prenosi na televiziji', smatra Bošnjaković.

Nije bajno ni u Europi

Međutim nije sve bajno ni u europskim natjecanjima. Drago je na svojoj prvoj utakmici lige prvaka dobio skupocjene poklone kao poticaj za bolje suđenje. 'Još me je više uvrijedilo jer su na tim poklonima, a tvrdim da nije bilo slučajno, ostavljene cijene', kaže Poljak. Bura oko uhićenja nogometaša u akciji Offside se stišala, polako ih se pušta iz pritvora, nastavljaju se prikupljati dokazi.

'Da postoji dobre volje u javnim službama nazovimo to u policiji ili politici, jer to treba biti politička odluka, dva drugorazredna detektiva u roku tri mjeseca sve saznaju', smatra Poljak.Uhićenja su počela, možda je to vrijeme došlo. Zdravko je otvoreno priznao da je namještao utakmice, pitamo se hoće li sudac koji danas sudi 1. HNL isto to učiniti za trideset godina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene