Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Crta razgraničenja

VIDEO Bolnica u dvije države: Zgrada u Hrvatskoj, dvorište u Srbiji!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok napušteni kompleks propada, Hrvatska i Srbija rješenje za ovu bolnicu traže u Europskoj uniji.

U Iloku, točno na granici sa Srbijom smještena je Dječja bolnica Principovac. Možda jedinstvena u svijetu jer se nalazi u dvije države.

Pročitajte i ovo Ilustracija Užas u Njemačkoj U psihijatrijskoj klinici ubijen liječnik, u blizini pronašli muškarca oblivena krvlju Policija i dalje istražuje slučaj - 3 Kriminalističko istraživanje Policija objavila mučne detalje: Sin šefa policije i prijatelji prebili mladića, ima ozljede opasne po život

No, to je i njezin najveći problem. Opustošili su je rat i zub vremena. Dok napušteni kompleks propada, Hrvatska i Srbija rješenje za ovu bolnicu traže u Europskoj uniji.

'Protiv smo metoda koje nisu sanacija nego likvidacija'

Crta razgraničenja između dvije države prolazi posred dvorišta bolnice Principovac. Zgrada bolnice je u Hrvatskoj, a dvorište u Srbiji. Kao na svakoj granici, tako i na ovoj - hrvatska policija u ophodnji. Na ovoj granici hrvatski policajci štite sve građane Europske unije.

Prije rata ovo je bila dječja bolnica. Za vrijeme rata ovdje je boravila vojska. Nakon mirne reintegracije u ovom prostoru nema nikoga. Dječja bolnica je strašno devastirana.

'Bilo je pokušaja više kako bi se ovaj problem riješio, kako bi se mogli uposliti ljudi. Pošto je to na samoj granici, pošto je to bilo pod kontrolom vojske Srbije. Oni su to kontrolirali do 2007. godine', kaže Zvonimir Dragun, gradonačelnik Iloka.

Da bi se prostor vratio u prijeratno stanje potrebno je oko 3 milijuna eura. Novac se planira nabaviti iz Europskih fondova.

'Preko projekata prekogranične suradnje gdje ima jako puno novca koje EU nudi državama koje su na ovakvim prostorima koje graniče', navodi Dragun.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene