Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O situaciji u BiH

Pusić: Europska unija je svjesna da treba biti učinkovitija!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
EU smatra da je socijalno nezadovoljstvo glavni razlog masovnih prosvjeda u BiH i svjesna je da treba učinkovitije i brže pomoći u rješavanju teških socijalnih prilika u toj zemlji, izjavila je u srijedu u Zagrebu ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

'U EU postoji svijest da se cijela stvar sagleda šire i djeluje brže i efikasnije. Postoji i svijest da je, bez obzira na različiti mozaik sudionika u događanjima u BiH, socijalna situacija teška i da se tom činjenicom treba baviti', rekla je Vesna Pusić novinarima.

Pročitajte i ovo Valter Flego Bliže se novi izbori IDS okupio centristički blok za EU izbore: "Spremni smo stvoriti najjači liberalni blok u Hrvatskoj" Zagrebački Jarun Na Dan planeta Zemlje Na Jarun se više ne može automobilom: Dopuštenje imaju samo ove kategorije građana

Istaknula je da će Hrvatska, koja s BiH dijeli granicu dužu od 1.000 kilometara, razgovarati o stanju u BiH i s europskim partnerima i sa SAD-om, ali drži da je to europsko pitanje. 'Smatramo da je BiH pravo europsko pitanje i da je zadaća Europe da pomogne izlasku iz te situacije', naglasila je šefica hrvatske diplomacije koja je početkom tjedna sudjelovala na sastanku europskih ministara vanjskih poslova na kojem se raspravljalo o nemirima u susjednoj državi.

Lagumdžija: Hrvatska je prijatelj BiH i pokušava pomoći u krizi

Po njezinim riječima, Unija je jedan od rijetkih autoriteta koji je prihvaćen u BiH, ali je dugo integraciji te zemlje prilazila postavljajući uvjete i tražeći rješavanje konkretnih pitanja kako bi počelo približavanje EU-u. 'Mislimo da bi bilo jednostavnije kada bi počeo specifično dizajnirani proces namijenjen BiH, kao što je u slučaju Srbije i Kosova pitanje međusobnog priznavanja postalo sastavni dio samog procesa, a ne više preduvjet za njegov početak', pojasnila je Pusić.

Hrvatska ministrica je dodala da bi taj plan, o kojem se u Bruxellesu već razgovara, uključivao instrumente koji su na raspolaganju institucijama Unije. 'EU ne može doći u neku zemlju i krojiti unutarnju konfiguraciju, ali može postaviti kriterije funkcioniranja institucija i kriterije unutarnje integracije države koja ide paralelno s integracijom u EU'.

Dodala je da EU nije policajac niti može nekome, osobito državi koja nije članica EU-a, nametati kriterije za unutarnje uređenje. 'Ali može stvoriti uvjete koji su toj zemlji i ljudima u njoj privlačni i prema kojima želi ići. To je glavni instrument moći Unije', rekla je Pusić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene