Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Briga zbog HDZ-a

Pusić: HDZ se koristi metodama pritiska i straha kako bi se dočepao vlasti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica HNS-a i prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić ustvrdila je u subotu u Rijeci da se HDZ koristi metodama pritiska i straha jer mu padaju šanse da se, kako je rekla, dočepa vlasti na izborima.

"Kad je primijetio da mu šanse da se na bilo koji načine dočepa vlasti na sljedećim izborima padaju, HDZ se počeo koristiti metodama pritiska, straha pa i uvođenjem ideje, kao što to čini predsjednik Karamarko, da neke skupine građana ne moraju poštivati važeće zakone, poput branitelja", izjavila je Pusić na stranačkoj konferenciji za novinare uz poruku da "protiv toga mora ustati HNS i svi pristojni građani".

Pročitajte i ovo Vijetnamci angažiranje botova Vijetnamci lajkaju HDZ: "Svi ih kupuju. Netko kupuje iz Vijetnama, netko iz Kozari Puteva" Rat objavama - 1 Fotomontaže Politički rat proširio se na internet: Hoće li pobijediti lord Voldemort ili Karaplenković?

Dodala je da branitelja ima posvuda, a da oni među njima koji podržavaju HDZ ne mogu živjeti pod drugačijim pravilima nego ostali branitelji.

Milanović: 'Odgovornost je na HDZ-u koji utjeruje strah'

"Mislili smo da će na sljedećim izborima biti dovoljno pokazati da se gospodarstvo pokrenulo, da smo izašli iz recesije, ostvarili industrijski rast ali se pokazalo da i dalje treba štititi zemlju i građane ove zemlje od samovolje, nasilja i ponovnog uvođenja straha kao instrumenta politike", istaknula je Pusić.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o očekivanjima razgovora premijera s predstavnicima branitelja prosvjednika u ponedjeljak, Pusić je kazala da su oni već ranije razgovarali, da sad ne postoje ponude, nego spremnost da se čuje što su zahtjevi prosvjednika.

Zahtjev ne može biti da se jedan od najuglednijih i najpožrtvovanijih branitelja Predrag Matić smjenjuje te da se kadrovira po Vladi suprotno rezultatima izbora. To će biti prilika da se kao zahtjev otvori neka druga tema koja još nije iznesena, a ja ne mogu dokučiti što je to, rekla je. Tako će se "raščistiti je li ovo politički pokušaj rušenja vlasti u ime HDZ-a ili ima još nekih zahtjeva", kaže Pusić.

Na opasku novinara da prosvjednici traže donošenje ustavnog zakona o braniteljima, Pusić je navela da bi ona prije toga bila za donošenje ustavnih zakona o obveznom srednjoškolskom obrazovanju te mogućnosti sveučilišnog školovanja za sve.

Ocijenila je da situacija na Markovu trgu nije izmakla kontroli.

Naglasila je da je među policajcima koji su osiguravali Markov trg bilo mnogo policajki i to zato da se ne bi dobio dojam da se provocira sukob nego da se želi osigurati red. Pokazalo je da je ponašanje prosvjednika kontraproduktivno, da se može s krajnjom obzirnošću uvesti red a da se pristojni građani ne moraju bojati, rekla je.

Spomenuvši iznošenje plinskih boca na ulicu, kazala je da su to u prijevodu bombe koje mogu ugroziti živote ljudi zbog političkih razloga.

Na pitanje da ocijeni prvih 100 dana predsjednice države Kolinde Grabar-Kitarović, Vesna Pusić je kazala da predsjednica još nije u poziciji da bilo što učini, te da "još nismo vidjeli ništa".

Pretpostavljam da će ona s vremenom artikulirati svoju jasnu politiku, rekla je. Ona treba pokazati da nije glasnogovornica jedne stranke, a za to je važno zauzeti nešto drugo od stranačkih pozicija, kazala je Pusić.

Konferencija za novinstvo organizirana je u sklopu skupa HNS u središtu grada kojim se ta politička stranka priprema za kampanju i pobjedu na izborima, kako je rekla Pusić. Istaknula je da je HNS bio ključni čimbenik za pobjedu na prošlim izborima pa će tako biti i na sljedećim.

O spremnosti HNS-a za izbore i očekivanjima dobrih rezultata govorili su izborni koordinatorica 7. izbornu jedinicu Nada Turina Đurić i kordinator ta 8. Marko Boras Mandić.

Turina Đurić, predsjednica regionalnog saveza HNS-a Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije, izjavila je da su u protekla dva dana bila ugrožena prava svih pristojnih građana zemlje te da je onima kojima nije bilo jasno protiv čega se treba boriti sada vjerojatno jasno. HNS upozorava na takve pojave godinama jer su ljudska prava iznad svih tema, rekla je.

Predsjednik primorsko-goranske županijske organizacije HNS-a Boras Mandić istaknuo je da je ovoj vlasti nužan još jedan mandat da dovrši započeto. Važne reforme se nisu mogle početi ostvarivati prije tri godine, ali će se to sad moći, nakon pokretanja gospodarstva, naveo je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene