Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jedinstveni dan u Katoličkoj crkvi

Veliki je petak: Znate li zašto danas nema mise i zašto se posti?

Danas se obilježava Veliki petak. Kršćani diljem svijeta mole križni put i poste prisjećajući se Isusove muke i smrti na križu.

Veliki petak kršćanski je blagdan koji se slavi u petak prije Uskrsa i čini dio Vazmenog trodnevlja zajedno s Velikim četvrtkom i Velikom subotom. Na taj dan se kršćani diljem svijeta prisjećaju Isusove muke i smrti na križu. 

Na današnji dan nema misnih slavlja, no obilježavaju se brojni obredi i procesije tijekom kojih se koristi crvena, boja mučeništva i pobjede. Najpoznatiji od tih obreda je križni put kojim se obilježava osjećaj sudioništva u Kristovoj žrtvi. 

Pročitajte i ovo Veliki četvrtak, procesija Ususret Uskrsu Danas je Veliki četvrtak: Znate li što se obilježava i koji su običaji?

Također karakteristično za Veliki petak je i oltar bez križa, svijećnjaka, cvijeća i oltarnika što simbolizira Isusovu ogoljenost kao i potrebu za tišinom i žalosti koju vjernici prakticiraju na ovaj dan.

Tradicionalni običaji na Veliki petak

Katolici stariji od 18 i mlađi od 60 se na ovaj dan obavezno pridržavaju posta dok je za sve vjernike starije od 14 obavezan i nemrs. Vjernici koji poste jedu samo jedan puni obrok u danu, a oni koji se pridržavaju i nemrsa redovito jedu, ali izbjegavaju meso. Crkva preporučuje nemrs i na ostale petke u godini.

Pročitajte i ovo Uskrs, ilustracija Sretan Uskrs Znate li razliku između Uskrsa i Vazma? Neki su običaji jako zanimljivi  

Iz toga proizlazi običaj pripremanja ribe i ostalih plodova mora, a uz morske plodove, u kontinentalnim dijelovima Hrvatske ljudi najčešće konzumiraju grah, suho voće te tijesto sa sirom i orasima ili makom. 

Nekada su se na ovaj dan molile 33 Isusove krunice i pilo čašu crnog vina kao uspomena na Isusovu prolivenu krv dok je danas tradicionalno sve tiho. Posebno se izbjegavaju teški fizički poslovi. 

U hrvatske običaje na Veliki petak ubrajaju se i tzv. "žudije" odnosno čuvari Kristova groba specifično za južnodalmatinske krajeve. Žudije su sastavljene od 12 stražara predvođenih zaposvjednikom odnosno judom kao trinaestim članom. Odjeveni su odore rimskih vojnika, a cijeli obred završava Velikom subotom. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene