U mjestu Trget u Raškom zaljevu, na istočnoj obali Istre, nedaleko luke Bršica, u petak ujutro oko 5 sati došlo je do ozbiljnog ekološkog incidenta u kojem je veći dio zaljeva onečišćen teškim gorivom, odnosno naftom, doznaje se u Lučkoj upravi Rabac.

Galerija


Prema neslužbenim informacijama do istjecanja nafte najvjerojatnije je došlo iz nekog od brodova u obližnjoj luci Bršica, transportnoj luci za stoku i drvo.

Vezani članci Ekološki incident (Foto: Goran Kovacic/PIXSELL) Uklanja se onečišćenje mora u Raškom zaljevu: "Akcija se do sada u svim segmentima odvija uspješno" Opasna plastika u morima diljem svijeta (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Plastični je otpad najveći problem morskih biologa: ''Stvaraju se otrovni spojevi koji štete i samom čovjeku''

"Trenutno su sve nadležne inspekcije i službe na terenu i utvrđuju se točne okolnosti nastanka onečišćenja. Poduzimaju se sve zakonom propisane mjere sanacije nastale štete te je već u tijeku sanacija koju provodi Dezinsekcija d.o.o. iz Rijeke", priopćila je ravnateljica Lučke uprave Rabac, u čijoj je nadležnosti i Trget, Antonela Mohorović Kožuh.

Iz ministarstva mora potvrđeno je da je onečisćenje prouzročio teretni motorni brod koji plovi pod libanonskom zastavom. Prema prvim procjenama iz brodskog spremnika isteklo je izmedu 5 i 15 tona srednje teškog pogonskog goriva tijekom točenja, a dok je brod bio na lučkom vezu. Na tom je istom mjestu i zadržan. Inspektori uprave sigurnosti plovidbe obavljaju inspekcijski nadzor i do okončanja nadzora neće moci isploviti. Od 11 sati i 40 min na snazi je privremena zabrana odvijanja pomorskog prometa u zaljevu i tako će biti dok se ne utvrdi materijalna šteta na plovilima zahvaćenih onečisćenjem. U tijeku je i sanacija mora i obale koja će obzirom na razmjere sigurno potrajati.