Hrvatska udruga poslodavaca – Koordinacija veledrogerija u petak je najavila da će zbog dospjelog duga bolnica prema veledrogerijama, koji je dosegao 2,6 milijardi kuna, započeti selektivnu obustavu isporuke lijekova i medicinskih proizvoda.

Galerija


Predstavnici veledrogerija upozorili su na konferenciji za novinare da se dug bolnica svakog mjeseca povećava za 150 milijuna kuna, zbog čega će, s obzirom na to da ih Vlada ignorira, službeni dopis poslati i Europskoj komisiji.

Vezani članci Srna Bijuk u kafiću (Foto: Dnevnik.hr) Kruh u pekari morate platiti odmah, baš kao i kavu u kafiću, ali lijekove država plaća s odgodom - od 450 dana Milan Kujundžić (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL) Postignut dogovor: Veledrogerije će dobiti 500 milijuna kuna iz HZZO-a do kraja godine

Naglasili su da ne postoji nijedna bolnica koja plaća svoje obveze u zakonskom roku od 60 dana, a kako bi osigurali redovnu opskrbu bolnica lijekovima, zadužili su se za dodatnih milijardu kuna.

"Počinjemo sa selektivnom obustavom dostave lijekova pojedinim bolnicama, a veledrogerije će to raditi prema vlastitom nahođenju", poručio je predsjednik Koordinacije veledrogerija Ivan Klobučar.

Dodao je kako će određene veledrogije podići tužbe protiv bolnica u Dubrovniku, Sisku i Vinkovcima, čija dugovanja traju i više od tisuću dana. Veledrogerije pritom ne smiju zajednički djelovati jer bi na taj način kršile Zakon o tržišnom natjecanju.

"Obećanje ministra zdravstva Milana Kujundžića o isplati 200 milijuna kuna za bolnička dugovanja je ispunjeno, no od toga su veledrogerije dobile samo 130 milijuna, što je osam posto od ukupnog duga od 2,6 milijardi kuna", kaže Klobučar, koji ne zna gdje se zagubilo ostalih 70 milijuna.

Predviđa se da će dug bolnica do kraja godine dosegnuti 3,6 milijardi kuna s prosječnim rokom plaćanja od 590 dana. Klobučar navodi da pet bolnica ima rokove plaćanja iznad 800 dana, a njih tri čak iznad tisuću dana.

Kao kratkoročno rješenje predlažu podmirivanje 50 posto duga od milijardu i 300 milijuna kuna odmah, a srednjoročnim rješenjem smatraju izradu prihvatljive dinamike plaćanja dugova bolnica, kako bi vrijeme plaćanja do kraja godine došlo na dogovorenih 260 dana.

Predstavnici veledrogerija smatraju da se problem nesolventnosti i neracionalnosti bolničkog poslovanja ne bi trebao slamati na isporuci lijekova, koji u zdravstvenom proračunu čine jedva 20 posto ukupnih troškova. (Hina)

Ništa od Icardijeva transfera: "Upoznao sam Wandu Naru, ne želim je opet vidjeti"