Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Saborski klubovi vladajućih i HDZ-a danas su podržali vladin prijedlog izmjena Zakona o sigurnosnoj zaštiti pomorskih brodova i luka, dok su Hrvatski laburisti taj zakonski prijedlog ocijenili rizičnim.


Franko Vidović iz SDP-a naglasio je kako predložene zakonske izmjene pomažu hrvatskim brodarima da održe konkurentnost na međunarodnom tržištu, štiteći robu koju prevoze.

Vezani članci Gordan Maras Maras nakon pada GUP-a: "Jedino pritiskom na Bandića i HDZ možemo doći do promjena" Sjednica u Saboru - 2 Sabor u petak o Izvješću o radu probacijske službe za 2018.

>> Šokantna ispovijest Hrvata kojeg su oteli gusari

Iznio je i podatke iz ankete provedene prošle godine u Hrvatskoj, a po kojoj se 88 posto hrvatskih pomoraca izjasnilo za oružanu pratnju na brodovima. Njih 40 posto izjavilo je da su već plovili na stranim brodovima uz naoružanu pratnju. Čak 230 hrvatskih pomoraca doživjelo je napade gusara, napomenuo je Vidović.

Piratstvo je eskaliralo zadnjih godina u zapadnom i sjevernom Indijskom oceanu te u Adenskom zaljevu što je rezultiralo povećanjem cijene osiguranja brodova, posada i tereta, ustvrdio je Petar Baranović iz HNS-a. Prisjetio se i ugroze naftnih platformi na području Indijskog oceana, a posebice u Nigeriji, kada su bili ugroženi i životi nekih hrvatskih radnika na naftnim platformama. Stoga, smatra Baranović, dobro je što je zakon prepoznao i taj problem u kontekstu sigurnosti nepomičnih plovnih objekata.

Josip Borić iz HDZ-a rekao je da će podržati zakonske izmjene jer je, ustvrdio je, još HDZ-ova vlada na čelu s Jadrankom Kosor počela rješavati taj problem. Svjetske institucije procjenjuju da je svjetska trgovina izgubila od sedam do 12 milijardi dolara zbog šteta od piratstva u Indijskom oceanu, rekao je Borić.

Po mišljenju Mladena Novaka iz Hrvatskih laburista predložene zakonske izmjene su rizične jer, kazao je, kada je prisutno oružje, onda postoji i određeni rizik koji se povećava s količinom oružja. Vlada, odnosno resorno ministarstvo, po njegovom mišljenju, olako svoju obvezu prebacuje na brodara koji zbog nedostatka novca može odustati od angažmana naoružanih čuvara.

Zamjerajući hitnu proceduru donošenja, Igor Češek iz HDSSB-a je najavio da će ta stranka biti suzdržana kod glasovanja o izmjenama Zakona o sigurnosti i zaštiti pomorskih brodova i luka. Češek je u svom govoru istaknuo i ocjenu Sindikata pomoraca Hrvatske, prema kojoj bi se, kazao je, osiguranjem brodova trebala baviti hrvatska vojska i policija, a ne privatne zaštitarske tvrtke. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.