Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izborne jedinice

Kako ćemo glasovati na idućim izborima? "Lomit će se koplja i unutar samog HDZ-a"

Aktualno Galerija Hrvoje Krešić Hrvoje Krešić Foto: DNEVNIK.hr Sud: Ilustracija Sud: Ilustracija Foto: DNEVNIK.hr Izbori: Ilustracija - 3 Izbori: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Izbori: Ilustracija - 2 Izbori: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Izbori: Ilustracija - 1 Galerija 1/5 >>
Kako će Hrvati glasovati na idućim parlamentarnim izborima, mogli bismo doznati u utorak. Ustavni sud bi se trebao izjasniti o izbornim jedinicama. Naime, broj stanovnika u nekim izbornim jedinicama se smanjio. Vrijedi li jednako glas Osječanina i Zagrepčanina ili Splićanina i Vinkovčanina trebali bismo dakle doznati u utorak.

Zlatko Komadina, župan primorsko-goranski istaknuo je važnost vrijednosti svakoga glasa.

"Svaki glas mora jednako vrijedit u svakom dijelu Hrvatske. Sad imamo disproporciju postojećih starih izbornih jedinica, i to se da riješiti izmjenom izbornih jedinica. Ja mislim da treba koristiti posotojeće administrativne međe, županije se ne trebaju dirati", poručio je.

Potpredsjednik HDZ-a i osječko-baranjski župan Ivo Anušić kazao je ranije da očekuje da će broj saborskih zastupnika ostati isti.

"Očekujemo da će broj saborskih zastupnika ostati isti, da će se vjerojatbo mijenjati izborne jedinice, granice izbornih jedinica onako kako je predlozio institut Ivo Pilar", rekao je.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković ČEKA SE USTAVNI SUD Plenković o izbornim jedinicama: "Glasovi birača, barem približno, moraju biti jednako teški"

Reakcija osječkog župana ne čudi, jer je i broj stanovnika u Slavoniji manji. Slavonija je i jedna od najvećih HDZ-ovih izbornih baza. Kako bi prekrajanje jedinica utjecalo na vladajuću stranku? Odgovor donosi reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić.

Pročitajte i ovo Zagreb - 2 Analiza najava Tri teme za budućnost Hrvatske: Dnevnik Nove TV pitao je stručnjake zvuče li im premijerove ideje poznato

S obzirom na Anušićevu želju da se slijedi prijedlog s Ive Pilara, može se očekivati da će se lomiti koplja i unutar samog HDZ-a pogotovo ukoliko bude nastojanja da se oslabi utjecaj slavonske struje. Svi će gledati kako da ostanu na istim pozicijama, a to je kako sada stvari nemoguće, poručio je Krešić.

Nedugo nakon sjednice HDZ-a ovako je to komentirao Andrej Plenković.

"Izbori su za godinu i pol, ima više nego dovoljno vremena. Imamo tim ljudi koji se bave tom temom unutar HDZ-a i kad to bude spremno onda će Vlada, na razini i u konzultaciji s partnerima, predložiti određene izmjene, Poruka je jasna - trebamo učiniti barem približno jednako teškima glasove svih birača", rekao je.

Odluka Ustavnog suda očekuje se u utorak, a nakon toga će biti zanimljivo čuti glasove koalicijskih partnera, ali i oporbe.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene