Andrej Plenković
Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak da će u vezi s izbornim jedinicama pričekati što će o tome reći Ustavni sud i dodao da glasovi birača moraju biti, barem približno, "jednako teški".


Andrej Plenković je to odgovorio nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a na pitanje ima li Vlada neki hodogram u vezi s time, bude li trebalo nešto poduzimati.

"Izbori su za godinu i pol, ima više nego dovoljno vremena. Imamo tim ljudi koji se bave tom temom unutar HDZ-a i kad to bude spremno onda će Vlada, na razini i u konzultaciji s partnerima, predložiti određene izmjene", rekao je.

Poruka je, kaže, vrlo jednostavna - moramo učiniti, barem, približno, jednako teškim glasove birača.

Zagreb - 2 Tri teme za budućnost Hrvatske: Dnevnik Nove TV pitao je stručnjake zvuče li im premijerove ideje poznato

Potpredsjednik HDZ-a i osječko-baranjski župan Ivo Anušić kazao je ranije da očekuje da će broj saborskih zastupnika ostati isti i da će se vjerojatno mijenjati granice izbornih jedinica onako kako je predložio Institut društvenih znanosti Ivo Pilar.

"Nisam vidio, nismo o tome raspravljali, imamo ministra pravosuđa koji vodi o tome računa, ima niz prijedloga i mi ćemo pronaći rješenje koje je najbolje za Hrvatsku", komentirao je Plenković Anušićevu tvrdnju.

Gordan Jandroković Jandroković otkrio javnosti tko je AP: "Vjerojatno je riječ o premijeru, ali isto je tako bitno u kojem se kontekstu spominje"

Na tvrdnju novinara da je u pojedinim izbornim jedinicama i 20 posto više birača, a u gradovima i 30 pa i više posto birača nego što je odraslih osoba s pravom glasa, Plenković je odgovorio da će i ta tema doći na dnevni red i da se popis birača redovito ažurira.

SMS afera

Plenković je komentirao i SMS poruke rekavši da je tema vezana uz sms poruke o zapošljavanju u Hrvatskim šumama "već sama po sebi iscrpljena" te dodao da rezultati objavljene ankete pokazuju da samo šest posto građana tu temu smatra relevantnom.

"Ja sam to spomenuo (na širem Predsjedništvu). To je tema koja je već sama po sebi iscrpljena", rekao je Plenković novinarima nakon šireg Predsjedništva HDZ-a upitan je li se na njemu razgovaralo o sms porukama o zapošljavanju u Hrvatskim šumama.

Smatra da rezultati jučerašnje ankete najbolje govore je li za građane to tema ili ne, jer ih samo šest posto doživljava relevantnom. Ostali se, kao i Vlada, bave ekonomskim, financijskim i socijalnim aspektima života, dodao je.

"Ne očekujem ništa", kratko je odgovorio na upit očekuje li nove poruke koje bi mogle biti neugodne za stranku.

Istaknuo je i da prošle godine nije bilo ni jednog prosvjeda, a svi su dobili plaće kojima je osnovica rasla 35 posto, a mirovina rasla 30 posto. Također, u zadnjih šest godina minimalna plaća je porasla za 69 posto.

Plenković je poručio i da će se sada baviti važnim temama ovoga desetljeća poput energetske krize i klimatskim promjenama te digitalnom transformacijom. Tu će ići sa osnivanjem Nacionalnog vijeća za digitalnu transformaciju, a koje će on voditi. Također, bavit će se i temom demografske revitalizacije pri čemu je Središnji državni ured za demografiju i mlade u finalizaciji demografske revitalizacije zemlje.

Hrvoj Šipek će na saborskom Odboru svatko moći postaviti pitanje

Zamoljen za komentar što će Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek, temeljem potpisa oporbenih zastupnika, u utorak na saborskom Odboru za pravosuđe braniti Izvješće o radu državnih odvjetništava u 2021., Plenković je odgovorio da će svatko tko joj želi postaviti neko pitanje to moći učiniti sutra u 10 sati. Također, i plenarna rasprava o tome će biti na dnevnom redu u četvrtak poslijepodne.

Izvijestio je da su na Predsjedništvu HDZ-a razgovarali o aktivnostima koje će ekonomski tim Vlade poduzimati u slijedećim tjednima kako bi razmotrili daljnje potpore građanima i gospodarstvu u kontekstu energetske i prehrambene krize te inflatornih pritisaka. Najavio je i da će tu skupinu voditi ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i u njoj će sudjelovati svi ministri iz gospodarskih resora.

Uz to, najavio je da će u srijedu biti novi Zakon o obnovi kojim će se integrirati Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje i Fond za obnovu Grada Zagreba te će se pojednostaviti procedure, smanjiti potrebni koraci, kao i smanjiti zahtjevi za dokumentaciju po pojedinim temama. Zakon će se u Hrvatskom saboru naći u jednom čitanju idućeg tjedna.

Plenković je kazao i da su na Predsjedništvu pozdravili činjenicu da će se osmero hrvatskih državljana vratiti u Hrvatsku iz Zambije čiji je sud odbacio optužnicu protiv njih. Kada je riječ o četvero djece, rekao je da naši službenici nisu mogli doći u kontakt s njima jer su na tajnoj lokaciji i pod zaštitom zambijskih vlasti. No, poručio je, nastavit će sve aktivnosti i kontakte koji su vezani uz njihovu budućnost.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju