Obavijesti Video Pretražite Navigacija
LiveTrafficHR

Dobre vijesti za vozače: Od danas na jednom mjestu mogu lako doznati stanje na autocestama

Ilustracija
Ilustracija Neja Markicevic/Cropix
Aktualno Galerija Hrvatske autoceste predstavile projekt Crocodile 3 i aplikaciju LiveTrafficHR - 3 Hrvatske autoceste predstavile projekt Crocodile 3 i aplikaciju LiveTrafficHR - 3 Foto: Hrvatske autoceste Ilustracija Ilustracija Foto: Neja Markicevic/Cropix Hrvatske autoceste predstavile projekt Crocodile 3 i aplikaciju LiveTrafficHR - 2 Hrvatske autoceste predstavile projekt Crocodile 3 i aplikaciju LiveTrafficHR - 2 Foto: Hrvatske autoceste +0 Hrvatske autoceste predstavile projekt Crocodile 3 i aplikaciju LiveTrafficHR - 1 Galerija 1/4 >>
Hrvatske autoceste predstavile su projekt Crocodile 3 Croatia te aplikaciju LiveTrafficHR koji bi trebali uvelike olakšati planiranje i sigurnost tijekom putovanja.

Hrvatske autoceste (HAC) predstavile su u četvrtak projekt Crocodile 3 Croatia te mobilnu aplikaciju LiveTrafficHR, pomoću koje korisnici autocesta mogu u realnom vremenu dobivati informacije važne za planiranje i sigurnost putovanja.

Predstavljajući mobilnu aplikaciju, Davor Bičanić iz HAC-a kazao je da se korisnici u aplikaciju mogu prijaviti jednostavno, samo putem osobnog maila.

"Cilj nam nije bio razviti samo klasičnu navigaciju, već smo napravili mobilnu aplikaciju koja objedinjuje podatke s kojima raspolažu upravitelji autocesta u Hrvatskoj", rekao je Bičanić, dodavši da su tu uz HAC još i Bina Istra i Autocesta Zagreb - Macelj (AZM).

Informacije koje služe sigurnosti prometa vozačima se dijele u realnom vremenu. Vozači uz ostalo mogu planirati putovanje i u svakom trenutku znati gdje se nalaze, dok će im se u slučaju nesreće ili loših vremenskih uvjeta na nekoj dionici prikazati obilazna ruta. Aplikacija će, također u realnom vremenu, informirati o svim radovima na cestama, meteo uvjetima i kompletnom stanju na hrvatskim autocestama.

Aplikacija je povezana i s hitnim službama putem broja 112, tako da ako, recimo, vozač naiđe na neku nesreću, nadležne službe može kontaktirati putem aplikacije.

Pročitajte i ovo Akcija spašavanja Teške ozljede VIDEO "Nažalost, nismo pobijedili na Eurosongu, ali jesmo - na stijeni": HGSS-ovci na Bijelim stijenama u zahtjevnoj intervenciji

Projekt Crocodile 3 Croatia

Direktorica Odjela za europske fondove i međunarodnu suradnju HAC-a Marina Pintur rekla je da projekt rezultira boljim upravljanjem prometnim tokovima, boljem planiranju putovanja te pravovremenim informiranjem o izvanrednim situacijama i vremenskim nepogodama, s ciljem smanjivanja broja nesreća, smrtnih slučajeva, ozljeda i materijalnih šteta.

Navela je kako projekt Crocodile 3 obuhvaća sedam država EU-a: Austriju, Češku, Mađarsku, Italiju, Sloveniju, Cipar i Hrvatsku.

"Projekt predstavlja suradnju javne uprave, upravitelja autocestama i državnim cestama te pružatelja usluga u stanju u prometu. Rezultat je visokokvalitetna usluga za putnike na jednom od najvažnijih cestovnih koridora u Europi", kazala je Pintur.

Pročitajte i ovo Dubravko Kos i Domagoj Mikić Poziv Domagoja Mikića Mjesecima im radovi na cesti život čine neizdrživim: "Četiri osobe već su oboljele od astme"

Dodala je da projekt vozačima omogućava da prije ili tijekom putovanja optimiziraju rutu, reagiraju na poremećaje u prometu i izbjegavaju potencijalno opasne situacije.

Vrijednost projekta je 4,89 milijuna eura od čega je 85 posto, odnosno nešto više od 4,1 milijun eura financirano sredstvima iz EU-ovih fondova.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene