Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images

Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ) uoči sezone grijanja izdala je savjete za građane kako smanjiti mogućnost požara u kućanstvima, a među ostalim, naglasili su važnost čišćenja dimnjaka.


"Tijekom sezone grijanja vatrogasci bilježe povećan broj požara nastalih na stambenim objektima. Kako bismo doprinijeli smanjenju požarnog opterećenja objekata važno je pridržavati se savjeta vatrogasaca o odgovornom ponašanju", istaknuli su iz HVZ-a u priopćenju.

Ističu kako su u zimskom razdoblju neispravni dimnjaci čest uzrok požara. "Zato je važno redovito čistiti sustave za grijanje, a ohlađeni pepeo odlagati na zato predviđeno mjesto", savjetuju.

Također, kako bi se izbjegao rizik od požara, ne treba ostavljati punjače ukjlučene u struju nakon što je uređaj napunjen. Ističu važnost ispravnosti produžnih kabela, kao i svih ostalih uređaja koji se koriste.

"Izbjegavajte prekrivati produžne kabele tepisima i ostalim tkaninama, nemojte uključivati kućanske aparate i ostaviti ih bez nadzora", poručuju.

Među ostalim savjetima, napominju da se zapaljeno ulje ne gasi vodom, da za sve radove treba zvati ovlaštene majstore, kao i da upaljače, svijeće i šibice treba držati izvan dohvata djece.

"Gomilanjem lakozapaljivih predmeta povećana se požarno opterećenje, a u slučaju požara vatrogascima se otežava pristup", navode.

Ilustracija Crne brojke: Ove godine više poginulih u požarima nego prošle, za 135 posto veća opožarena površina

Savjetuju da, za slučajeve požara, važno održavati stubišta prohodnima kako bi bila slobodna za eventualnu evakuaciju stanara i kretanje vatrogasaca.

"Ukoliko dođe do požara, zatvorite vrata i prozore kako biste tako spriječili širenje dima i topline. Znajte koji je najbrži put za izlazak iz objekta, a kada izađete van, nemojte se vraćati po stvari koje ste ostavili u stanu ili u kući", poručuju.

Građanima savjetuju da, ukoliko primijete požar, pokušaju ostati što smireniji i da nazovu vatrogasce na 193 i da im daju što više podataka.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju