Mještane naselja Vilanija pokraj Umaga, koji zbog kamenoloma u susjedstvu ne mogu ni otvoriti prozore, ekipa Nove TV posjetila je prije pet mjeseci. Situacija se od tada nije mnogo promijenila. Niknulo je nekoliko novih znakova koje vozači kamiona ni danas ne poštuju. Grad je na pragu novog rješenja, a mještanima je dosta svega.

Galerija Vaš glas: muke po kamenolomu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Fotografiranje novinara na ulazu u kamenolom (Foto: Dnevnik.hr) Vaš glas: muke po kamenolomu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 +2 Kamenolom pored Vilanije (Foto: Dnevnik.hr)

Svoje kuće mještani Vilanije zrače jednom na tjedan ili kratko u vrijeme marende kamenoloma. Prašina izvire sa svih strana, a pukotina je sve više.

Vezani članci Požar kod Umaga Lokaliziran požar kod Umaga: Prijetio je turističkim naseljima, pomagali i kanaderi Mještanin Vilanije pokazuje oštećenja na kući (Foto: Dnevnik.hr) Život u magli: Kuće, firme, garaže, sve tijekom miniranja u mjestu pored Umaga popucaju

"Ništa se nije promijenilo, još je gore. Pušu vjetar i prašina, ni škure ne smijemo otvoriti, a kamoli prozor", rekao je Amir iz Vilanije.

Nešto malo, kažu mještani, smanjio se protok kamiona, ali i dalje mnogi od njih ne poštuju propise. Ispred kamenoloma novinari Nove TV dočekani su psovkama i pokušajem polijevanja vodom. Zatim je uslijedilo pokazivanjem nepristojnih gesti i, u konačnici, fotografiranje.

Vaš glas: muke po kamenolomu (Foto: Dnevnik.hr) - 6 Fotografiranje novinara na ulazu u kamenolom (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

U trenutku kad su zaposlenici shvatili da se novinari nalaze ispred kamenoloma počeli su kamione slati na desni izlaz kamenoloma, iako često idu na lijevo gdje ne smiju. S druge strane počeli su zalijevati samo tlo ne bi li se prašina prestala širiti iako je to gotovo nemoguće.

"To je da čovjek sjedne i plače. U ovoj našoj državi nemate instituciju koja bi nešto pokrenula", rekla je Ana iz Vilanije.

Vaš glas: muke po kamenolomu (Foto: Dnevnik.hr) - 6 Kamenolom pored Vilanije (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Iako su glasni, nitko ih ne čuje. Svako obećanje vlasnika kamenoloma traje dva dana. Grad pokušava naći alternativno rješenje.

"Tražili smo od njih, iako to nije u nekoj našoj zakonskoj nadležnosti, da ipak pokušaju prilagoditi svoje uvjete rada na način da bude čim manje prašine", rekao je Valdi Buršić, pročelnik Odjela za izgradnju i održavanje Umag.

Ministarstvo gospodarstva, koje je i dodijelilo koncesiju, zasad šuti. Mještani očekuju inspektore, ali i ljude koji će provjeriti koliko je zdrav zrak koji udišu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju