Mještane Vilanije kraj Umaga muči lokalni kamenolom. Buka, prašina i radovi im ometaju svakodnevnicu.

Galerija +0 Mještanin Vilanije pokazuje oštećenja na kući (Foto: Dnevnik.hr)

Mještani Vilanije pokušali su sami riješiti problem s vlasnicom i direktorima. Obratili su se i lokalnim vlastima - bezuspješno. Zadnji put inspekcija je bila tamo prije godinu dana.

Vezani članci Kamenolom u blizini Trogira - 4 Guše se u prašini zbog više od deset kamenoloma, a sada se otvara i novi: "Sve je bijelo, a svako jutro budi nas zvuk čekića koji tuče u kamen" Vaš glas (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Zaradi od turizma prijeti novi kamenolom: ''Ne vjerujem da će nam gosti dolaziti kada budu prašina i detonacije''

Život u Vilaniji život je u magli. Bijeli oblak prisutan je gotovo danonoćno. Pukotina je sve više. Kuće, firme, garaže, sve tijekom miniranja popuca. Nisu mještani bili lijeni, odlazili su više puta u kamenolom na razgovor. Međutim, svako obećanje kratko traje.

''Pa su nam obećali da će zalijevati svaki dan cestu pa nisu zalijevali, zalijevali su možda prvi i drugi dan, kasnije više nikako, miniraju kako im se minira'', rekao je Zoran.

Obratili su se mještani i gospodarskom inspektoru koji je prošle godine utvrdio kako je sve u redu.

Po cesti unatoč zabrani prometovanja za vozila teža od deset tona, kamioni uredno puni tereta voze svaki dan. Od ranog jutra, tvrde mještani, do kasno u noć.

Iako kamenolom subotom radi, uprava vikendom odmara. Voditelj smjene kratko nam je poručio kako se sve radi po zakonu i kako čine sve da bude što manje buke i prašine. Mještani očekuju da im grad ovoga puta čuva leđa.

''Ssusjećamo s našim sugrađanima radimo na tome da nađemo alternativu'', rekao je Mario Jurman, zamjenik gradonačelnika Umaga.

Ovo, tvrde mještani, nije život. Žive, kažu, za dan kada će se nadisati svježeg zraka.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju