Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Maligne bolesti drugi su najveći uzročnik smrtnosti u Hrvatskoj, a jedan od uzroka je i kasno otkrivanje bolesti, pa će u provedbi preventivnih programa za rak dojke, debelog crijeva i vrata maternice, snažniju ulogu dobiti liječnici obiteljske medicine i primarni ginekolozi, koji će se aktivno uključiti i vršiti probir prema dobnim skupinama među svojim pacijentima, najavio je u subotu ministar zdravlja Siniša Varga.


Podaci pokazuju da je u 2014. godini od neke vrste karcinoma u Hrvatskoj oboljela 81 tisuća ljudi, a umrlo je 14 tisuća. Provedbom tri preventivna programa Ministarstvo zdravlja želi smanjiti pobol i smrtnost od raka budući da je Hrvatska po pojavnosti karcinoma daleko iznad prosjeka Europske unije, rekao je Varga na konferenciji posvećenoj preventivnim programima.

Vezani članci Cjepivo, ilustracija Kako se prijaviti za cijepljenje ako ne spadate u prioritetne i ugrožene skupine? HZJZ pokreće digitalnu platformu za naručivanje Marija Bubaš, voditeljica Službe za medicinu rada HZJZ-a Zamjenica ravnatelja HZJZ-a o cjepivu AstraZenece: "Ono štiti od smrti i teških oblika bolesti, ali ne postoji 100 posto garancije za ništa u životu"

Pacijenti su dosad dobivali samo pismene pozive na kućne adrese da se odazovu na preventivni pregled, pa se ovime želi pospješiti provedba programa, za koje ne postoji dovoljan interes među građanima, iako taj pregled često može biti presudan i spasiti život.

Liječenje onkoloških bolesnika u roku od 72 sata nakon dijagnoze bolesti

Ministar zdravlja Siniša Varga izjavio je u subotu da će onkološki bolesnici od ubuduće u roku od 72 sata od postavljanja dijagnoze, dobiti potrebno liječenje i terapiju.

"To je projekt koji će proizašao iz Programa plus i vrlo pomnog praćenja statistike. Otkrilo se da ima prostora i mogućnosti da se pacijenti oboljeli od maligne bolesti, od trenutka kada se dijagnosticira bolesti u roku od 72 sata, dobije potrebnu terapiju - kemoterapiju, radioterapiju ili kiruško liječenje", izjavio je Varga u subotu tijekom konferencije o provedbi preventivnih progama.

Dodao je kako tu praksu za rak dojke i debelog crijeve već provodi Institut za tumore KBC-a Sestre milosrednice.

"Plan je da do kraja 2015. sve bolnice primjene takvo liječenje za rak dojke i debelog crijeva, a Institut za tumore i klinički bolnički centri da tu metodu prošire i na sve ostale vrste karcioma".

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Tamara Poljičanin rekla je kako je najveći odaziv na pregled dojke, koji je se u tri provedena ciklusa kretao oko 60 posto, a pritom je u prvom krugu žena koje su se odazvale pregledima pronađeno 1.611 karcinoma. U drugom krugu otkriveno je 830, a u trećem 785 karcinoma.

Ne dozvolite da vas stomatolozi varaju

Što se tiče karcinoma vrata maternice u tijeku je prvi ciklus pregleda, pa podatke još nemamo, a odaziv za rak debelog crijeva je 21 posto. Mi s tim nismo zadovoljni ali kada vidimo da i europske zemlje imaju odaziv od 17 do 70 posto, ne možemo reći da je to loše iako radimo da odaziv bude bolji, rekla je Poljičanin.

Inače, od karcinom godišnje u Hrvatskoj umre 27,8 oboljelih, po broju hospitalizacija također se nalazimo na drugom mjestu s udjelom od 14 posto.

Cilj preventivnog programa za rano otkrivanje raka dojke jest smanjiti pojavnost za 25-30 posto, otkriti rak dojke u početnom tj. lokaliziranom stadiju, pri čemu je preduvjet za ostvarenje tog cilja odaziv od minimalno 70 posto. Ciljana skupina ovog programa probira su sve žene u dobi od 50 do 69 godina. Jedan ciklus pozivanja traje dvije godine, a kao test u probiru se koristi visoko kvalitetna mamografija s dvostrukim očitavanjem.

Smanjiti mortalitet za 15 posto

Najveći odaziv proteklih godina od 70 posto zabilježen je u Bjelovarsko-bilogorska Međimurskoj, Požeško-slavonskoj i Zadarskoj županiji.

Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka debelog crijeva želi se otkriti rak u početnom stadiju, otkriti i ukloniti polipe debelog crijeva te time povećati kako mogućnost izlječenja tako i poboljšati kvalitetu života već oboljelih osoba. Cilj je smanjiti mortalitet raka debelog crijeva za 15 posto, 10-13 godina nakon početka provođenja programa;

Stoga bi zadovoljavajući odaziv prema EU smjernicama bio 45 posto, a željeni je 65 posto. Ciljana skupina ovog programa probira su sve žene i muškarci u dobi od 50 do 74 godine, jedan ciklus pozivanja traje 2-3 godine, a kao test u probiru se koristi test na nevidljivo krvarenje u stolici, a za osobe koje su na testu pozitivne i kolonoskopija.

U sklopu prvog ciklusa obrađeno je 247.520 testova a u konačnici je otkriveno 564 karcinoma. Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice ima za cilj obuhvatiti 85 posto ciljne populacije tijekom tri godina od početka programa te smanjiti incidenciju invazivnog raka vrata maternice za 60 posto u dobnoj skupini 25-64. godine, osam godina od početka programa;

Ciljana skupina ovog programa probira su sve žene u dobi od 25-64. godina, a kao test u probiru se koristi konvencionalni PAPA test. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook