Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Popis besplatnih zahvata

Ne dozvolite da vas stomatolozi varaju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nisu svi pacijenti upoznati s pravima koje mogu ostvariti kod stomatologa. Provjerili smo što vam točno stomatolozi ne smiju naplatiti.

Građani i dalje kod pojedinih stomatologa dobivaju račune za usluge koje u pravilu ne moraju plaćati. U HZZO smo poslali upit koji su konkretno zahvati besplatni i kada nemate dopunsko osiguranje.

Pročitajte i ovo Vili Beroš, ministar zdravstva Za Dnevnik Nove TV Pobuna protiv HZZO-a, oglasio se Beroš: "Cijene koje nemaju dodir s realnošću ne doprinose stabilizaciji sustava" Zdravstvo u Hrvatskoj - 3 Problemi u zdravstvu Pobuna zbog rasta cijena: ''HZZO djeluje po logici koju mi uopće ne razumijemo''

'Osiguranici Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje kod stomatologa koji imaju ugovor s HZZO-om mogu besplatno dobiti sljedeće usluge, na teret obveznog zdravstvenog osiguranja: liječenje zuba, vađenje zuba, upućivanje na specijalističko liječenje izdavanjem uputnice za teže zahvate po procjeni izabranog doktora dentalne medicine, liječenje parodontoze, čišćenje kamenca do dva puta godišnje, na protetske radove, npr. zubne krunice, djelomične i totalne zubne proteze, ovisno o dobi.

Evo što učiniti ako vas zaboli dok ste na godišnjem odmoru?

Djeca do 18 godina imaju pravo na bijele ispune na svim zubima, dok odrasli imaju pravo na bijele ispune za sjekutiće i očnjake (od jedinice do trojke u gornjoj i donjoj čeljusti) na trošak obveznog zdravstvenog osiguranja, dok za ostale zube imaju pravo na amalgamske ispune.

Ukoliko ugovorni stomatolozi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti naplate nešto od spomenutih usluga, pacijent se može javiti s računom HZZO-u i zatražiti refundaciju troškova. Svi postupci u dentalnoj zdravstvenoj zaštiti na koje osiguranici imaju pravo na teret obveznog zdravstvenog osiguranja (besplatno) i za koje HZZO plaća ugovornim stomatolozima navedeni su u članku 3. Pravilnika o dentalnoj zdravstvenoj zaštiti iz obveznog zdravstvenog osiguranja.

Ukoliko ugovorni stomatolozi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti naplate nešto od spomenutih usluga, pacijent se može javiti s računom HZZO-u i zatražiti refundaciju troškova. No, pacijenti ne mogu za svaku naplaćenu uslugu zatražiti povrat novca od HZZO-a, primjerice ako je riječ o nadstandardu.

Na listi HZZO-a 99 novih lijekova

Isto tako, pacijenti koji nemaju ugovoreno dopunsko zdravstveno osiguranje moraju platiti participaciju. Ako pacijent nije zadovoljan s nekim od besplatnih usluga, primjerice materijala iz estetskih razloga (amalgamski ispun), onda alternativnu uslugu odnosno materijal plaća u cijelosti i stomatolog za izvršenu uslugu u tom slučaju ne šalje račun HZZO-u i ne naplaćuje mu participaciju, već mu naplaćuje uslugu koja je nadstandard, kao privatnom pacijentu.

HZZO: Sustavom e-Građani uvid u realizirane recepte

Sve usluge izvan standarda liječnici naplaćuju prema univerzalnom cjeniku dentalnih usluga koji formira Hrvatska komora dentalne medicine i kojeg bi se stomatolozi trebali pridržavati (cjenik ne formira niti HZZO niti Ministarstvo zdravlja). Cjenik mora biti izložen na vidljivom mjestu u ugovornoj ordinaciji, a njime su određene minimalne cijene utvrđene od strane Hrvatske komore dentalne medicine', odgovorili su za Dnevnik.hr u HZZO-u.

HZZO od 1. siječnja izlazi iz državne riznice

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene