Obavijesti Video Pretražite Navigacija
testirano osam krema

Veća cijena - veća zaštita? Ekipa Provjerenog provjerila koje kreme za sunčanje imaju veći učinak i varaju li nas proizvođači

Aktualno Galerija Provjereno: Testiranje krema za sunčanje - 2 Provjereno: Testiranje krema za sunčanje - 2 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: Testiranje krema za sunčanje - 1 Provjereno: Testiranje krema za sunčanje - 1 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: Testiranje krema za sunčanje - 3 Provjereno: Testiranje krema za sunčanje - 3 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: Testiranje krema za sunčanje - 4 Provjereno: Testiranje krema za sunčanje - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Provjereno: Testiranje krema za sunčanje - 5 Galerija 1/7 >>
Jesu li bolje skuplje ili jeftinije kreme za sunčanje, imaju li uistinu sastav i učinak koji je na deklaraciji, ima li varanja na njima? Hrvatski zavod za javno zdravstvo testirao je kreme, a ekipa Provjerenog pitala je i Slovence čija Udruga potrošača već 15 godina radi slične analize. Rezultati će vas iznenaditi. Više donosi reporterka Provjerenog Nikolina Cetinić.

Ekipa Provjerenog testirala je nekoliko krema za sunčanje. Posao su napravili u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo gdje je ostavljeno  osam krema za zaštitu od sunca u cjenovnom rangu od tri do 25 eura.

"Ono što smo provjeravali to je bila deklaracija,  je li u skladu s uredbom za kozmetiku u pogledu označavanja i također u skladu s preporukama Europske komisije vezano za opasnosti od sunčanja", izjavila je Ivona Vidić Štrac, voditeljica Odjela za predmete opće uporabe HZJZ-a.

"Kontrolirali smo je li koncentracija odnosno da li je sadržaj  UV filtera u proizvodima odgovara onome što je deklarirano", izjavila je Vidić Štrac. Rezultati su iznenadili. Kod dva jeftinija proizvoda pronađeno je da sadrže faktor za zaštitu niži od onog koji navode na deklaraciji.

"Našli smo da krema koja ima deklarirano vrlo visoki faktor, to znači 50+ i 50 zapravo ima SP faktor 30 i gledajući u globalu je prevara potrošača, odnosno ne fer oglašavanje i označavanje", izjavila je Vidić Štrac. Potrošač koji kupi kremu s faktorom 50 očekuje da će takvu razinu zaštite i dobiti. Kreme su to koje stoje nešto više od 3 i 4 eura.

"Sa ovim ispitivanjem smo zapravo pokazali da uvijek postoji mogućnost nesukladnih proizvoda, a proizvođač, distributer i onaj tko stavlja na tržište nose svu odgovornost i zapravo preporučam im da kontroliraju proizvode", kaže Vidić Štrac. 

Dakle, očito je da se na policama nalaze proizvodi koji ne sadrže zaštitu koja je navedena na deklaraciji. U susjednoj Sloveniji zato postoji temeljito istraživanje krema za zaštitu od sunca koje već više od 15 godina redovito provodi Savez potrošača. Prije dvije godine njihovo ispitivanje pokazalo je da jedan od najskupljih proizvoda uopće nije imao zaštitu u skladu s deklariranim faktorom.

Boštjan Okorn, voditelj testiranja Saveza potrošača Slovenije kaže kako se to događa na žalost sa svakim testom. 

"Da neke kreme za sunčanje stvarno ne isporučuju ono što obećavaju. Dakle, faktor zaštite od sunca UVA ili UVB je prenizak i ne štiti kako obećava na etiketi. Mislim, kreme za sunčanje kupujemo za zaštitu. I to je glavni kriterij i ako to ne zadovolji, pada na testu", kaže. 

Dakle, nerijetko se događa da neki proizvodi padnu na testu. Događa se, govori nam da i skuplja i ona najjeftinija krema, što se tiče same zaštite od sunca – imaju posve identičan učinak.

"Doznali smo da bi, ne uzimajući u obzir sve druge kriterije, zaštita mogla biti i obično jest dobra i kod najjeftinijih proizvoda na tržištu, posebno od recimo robnih marki gdje imaju vlastitu maloprodajnu marku, i kod njih obično ne nalazimo neke velike probleme", ističe Okorn. 

Pročitajte i ovo Provjereno: kreme za zaštitu od Sunca - 5 istražuje Provjereno Posebna kamera otkriva koliko nas od sunca štite kreme i ulja: "Taj dio kože onda postaje crn..."

I mini istraživanje Provjerenog pokazalo je slične rezultate. "Ovaj koji ima faktor 30 i jeftiniji je je sasvim u rangu sa onim koji ima vrlo visoki UV faktor, ali radi se o tome da skuplja linija je u principu hipoalergena znači oni rade sve jer ti UV filteri također mogu izazvati neželjenu alergijsku reakciju na koži", kaže Vidić Štrac. 

U svemu ovome - može se zaključiti da cjenovni razred ne jamči uvijek i veću kvalitetu, da ima zavaravanja potrošača. Je li to utješno ili ne, istraživanje je pokazalo – čak i oni koji varaju na faktoru, i dalje pružaju zaštitu.

Emisiju gledajte četvrtkom navečer na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene