Obavijesti Pretražite Navigacija
DVIJE ISTRAGE

Otkriven vjerojatni uzrok pada INA-ine platforme u Jadranu: "Do sada nisu uočena nikakva propuštanja plina niti negativni utjecaji na okoliš"

1/5 >> Pogledaji ovu galeriju Potonula platforma - 1 Potonula platforma - 1 Foto: DNEVNIK.hr Potonula platforma - 2 Potonula platforma - 2 Foto: DNEVNIK.hr Potonula platforma - 3 Potonula platforma - 3 Foto: DNEVNIK.hr Nikola Mišetić - 1 Nikola Mišetić - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Nikola Mišetić - 2 Galerija
Dvije neovisne istrage o kolapsu INA-ine platforme na sjevernom Jadranu pokazale su da potonuće nema negativan utjecaj na okoliš i da je uzrok pada vjerojatno bio umor materijala pri gradnji.

U vrijeme pada platforma Ivana D imala je sve važeće certifikate, a svi inspekcijski pregledi nisu pokazali nedostatke, poručili su iz INA-e.
Provedene su dvije neovisne istrage, od kojih je jednu napravio Fakultet strojarstva i brodogradnje.

Analize materijala pokazale su neujednačena mehanička svojstva i umor materijala pri gradnji platforme, koji bi mogli biti uzrok pada. Uz to, faktori bi mogli biti i konstrukcijska izvedba pomoćnih elemenata i njihovo zavarivanje. Na to, dodaju, INA nije mogla utjecati niti imati saznanja o njima.

Pročitajte i ovo U potrazi za Ivanom D - 1 nestala u nevremenu Pomoćnik ministra o tome kako je pronađena Ivana D. i kad bi se mogla početi izvlačiti: "Prvo će ići nalog za izvlačenje eventualnih onečišćujućih tvari"

Pročitajte i ovo Ilustracija, papiri reakcija liječnika Pokrenuta peticija protiv izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama: "Krše se prava na povjerljivost i privatnost"

Naglasili su da potonuće nema negativan utjecaj na okoliš te da je analizom utvrđeno da je platforma adekvatno održavana. INA razmatra izgradnju nove, zamjenske platforme u sjevernom Jadranu.

"Do sada nisu uočena nikakva propuštanja plina i nikakvi negativni utjecaji na okoliš. Institut Ruđer Bošković u Zagrebu izradio je studiju kojom se predlaže da se sama platforma ostavi na dnu, kao umjetan greben, s obzirom na iznimno pozitivne učinke na bioraznolikost životinjskog i biljnog svijeta", rekao je Nikola Mišetić, operativni direktor istraživanja i proizvodnje nafte i plina.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene