Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DVIJE ISTRAGE

Otkriven vjerojatni uzrok pada INA-ine platforme u Jadranu: "Do sada nisu uočena nikakva propuštanja plina niti negativni utjecaji na okoliš"

Aktualno Galerija Potonula platforma - 1 Potonula platforma - 1 Foto: DNEVNIK.hr Potonula platforma - 2 Potonula platforma - 2 Foto: DNEVNIK.hr Potonula platforma - 3 Potonula platforma - 3 Foto: DNEVNIK.hr Nikola Mišetić - 1 Nikola Mišetić - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Nikola Mišetić - 2 Galerija 1/5 >>
Dvije neovisne istrage o kolapsu INA-ine platforme na sjevernom Jadranu pokazale su da potonuće nema negativan utjecaj na okoliš i da je uzrok pada vjerojatno bio umor materijala pri gradnji.

U vrijeme pada platforma Ivana D imala je sve važeće certifikate, a svi inspekcijski pregledi nisu pokazali nedostatke, poručili su iz INA-e.
Provedene su dvije neovisne istrage, od kojih je jednu napravio Fakultet strojarstva i brodogradnje.

Analize materijala pokazale su neujednačena mehanička svojstva i umor materijala pri gradnji platforme, koji bi mogli biti uzrok pada. Uz to, faktori bi mogli biti i konstrukcijska izvedba pomoćnih elemenata i njihovo zavarivanje. Na to, dodaju, INA nije mogla utjecati niti imati saznanja o njima.

Pročitajte i ovo U potrazi za Ivanom D - 1 nestala u nevremenu Pomoćnik ministra o tome kako je pronađena Ivana D. i kad bi se mogla početi izvlačiti: "Prvo će ići nalog za izvlačenje eventualnih onečišćujućih tvari"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna reakcija liječnika Pokrenuta peticija protiv izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama: "Krše se prava na povjerljivost i privatnost"

Naglasili su da potonuće nema negativan utjecaj na okoliš te da je analizom utvrđeno da je platforma adekvatno održavana. INA razmatra izgradnju nove, zamjenske platforme u sjevernom Jadranu.

"Do sada nisu uočena nikakva propuštanja plina i nikakvi negativni utjecaji na okoliš. Institut Ruđer Bošković u Zagrebu izradio je studiju kojom se predlaže da se sama platforma ostavi na dnu, kao umjetan greben, s obzirom na iznimno pozitivne učinke na bioraznolikost životinjskog i biljnog svijeta", rekao je Nikola Mišetić, operativni direktor istraživanja i proizvodnje nafte i plina.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene