Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nestala u nevremenu

Pomoćnik ministra o tome kako je pronađena Ivana D. i kad bi se mogla početi izvlačiti: "Prvo će ići nalog za izvlačenje eventualnih onečišćujućih tvari"

Inina plinska platforma Ivana D pronađena je na dnu mora.

Pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture Siniša Orlić nadležan za sigurnost plovidbe kazao je da je platforma potonula na dno.

"Ona u ovom trenutku ne ugrožava sigurnost plovidbe. Inače je Ivana D u području zabrane plovidbe, u području dvije separacije. Stupac mora iznad je nje je višlji od 20 metara pa nema opasnost da bi brod, ako bi i došao iznad nje, mogao biti ugrožen", kazao je Orlić.

Dodaje da nema opasnosti niti od onečišćenja. "Kad bude istraga gotova, izaći ćemo s informacijama. Za sada znamo da se monopod prekinuo i da je položena na dno. Plinske cijevi nisu ugrožene, nema ispuštanja plina", istaknuo je Orlić.

Platformu pregledale brojne inspekcije

Za izvlačenje kaže da će za početak, koncesionar dobiti nalog za izvlačenje onečišćujuće tvari koje su eventualno prisutne, poput akumulatora.

"Kad budemo imali više saznanja, onda ćemo razmišljati i o izvlačenju i o nekim drugim opcijama", dodao je Orlić.

"Podvodni dio platforme je pregledan 2018. godine, s time da ju je sljedeći pregled očekivao u 2023. godini. Inspekcijski pregled je napravljen u listopadu 2020. Hrvatski registar brodova je platformu pregledao u rujnu 2020. Pratimo stanja i nakon istrage vidjet ćemo što se dogodilo", naveo je Orlić.

"Nije bilo nekog velikog traženja. Pronašli su je s ronilicom koja odašilja sliku na brod. Išlo se s brodom Brodospasa na kojem su bili ukrcani istražitelji svih tijela", rekao ju Orlić i dodao da su tu nadležni i Državni inspektorat i Ministarstvo gospodarstva i Koordinacija za istraživanje odobalnih objekata.

Pronašla je ronilica

Brod "Junak" s robotskom ronilicom stigao je nakon 10 sati jutros na poziciju gdje se nalazi Inina plinska platforma Ivana D. Ekspedicija bi se na kopno trebala vratiti u poslijepodnevnim satima. Pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture Siniša Orlić nadležan za sigurnost plovidbe dat će izjavu u 16 sati danas u Zagrebu ispred zgrade "Kockica".

Pročitajte i ovo U potrazi za Ivanom D - 3 Četvrti dan od potonuća Još se ne zna gdje je Ivana D: Sve je spremno za veliku potragu, pogledajte kako će izgledati - za Ivanom će se tragati i "podvodnim dronom"

Pročitajte i ovo Inina plinska platforma Ivana D PRIPREMA SE I ROBOTSKA PODMORNICA I dalje nema traga nestaloj Ininoj platformi, admiral Hranj: "Odmah po dojavi da se nešto zabrinjavajuće dešava na moru vojska se uključila u akciju"

Ivana D nestala je prije pet dana uslijed velikih valova i orkanskog juga. Nevrijeme je otežavalo i potragu, a umjesto ronioca platformu je tražila robotska ronilica koja izgleda poput podvodnog drona.

"Ivana D jedna je od prvih platformi koja je puštena. Ona je mala platforma. Sve se platforme nalaze na nogama, a ona se nalazi na jednoj nozi, dok se ostale nalaze na tri ili četiri noge, tako da su puno, puno stabilnije. Ivana D teška je oko 500 tona, a Ivana A oko 2500 tona", rekao je Želimir Šikonja iz Hrvatske udruge naftaša i geologa koji je godinama radio u Ini i brinuo se upravo o takvim postrojenjima.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture poslalo je priopćenje da je Ivana D pronađena.

"Danas je u prijepodnevnim satima obavljen pregled morske površine i morskoga dna na poziciji nekadašnjeg objekta radi utvrđivanja činjeničnog stanja odobalnog objekta Ivana D. Pregled je obavljen brodom i daljinski upravljanom robotskom ronilicom, te tom prilikom utvrđeno kako se odobalni objekt Ivana D u cijelosti nalazi na morskome dnu.

Pregledu su pored predstavnika INA-e d.d., nazočili inspektor sigurnosti plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, predstavnik Koordinacije za sigurnost pri odobalnom istraživanju i eksploataciji ugljikovodika, te energetski inspektor za naftno rudarstvo Državnog inspektorata.

Temeljem ovih saznanja i nalaza na mjestu događaja, nadležne službe postupiti će u skladu sa zakonskim ovlastima", piše u priopćenju.

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene