Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkrio detalje posla

'Nazove li me premijer Milanović, ja to moram PRIJAVITI'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Budući povjerenik EK Neven Mimica u svom je gostovanju na Dnevnik.hr pojasnio što hrvatski građani mogu očekivati od europskog bankarskog tržišta, tržišta komunikacija, energetike...

Na portalu Dnevnik.hr sutra UŽIVO od 12 sati možete pogledati intervju Mislava Bage s troje bivših hrvatskih premijera - Franjom Gregurićem, Nikicom Valentićem i Jadrankom Kosor. Potpredsjednik Vlade Neven Mimica na poziciji hrvatskog visokog dužnosnika ostaje do nedjelje u ponoć. Potom preuzima poziciju povjerenika Europske komisije za zaštitu potrošača. Time postaje prvi hrvatski povjerenik u EK.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rebalans proračuna Evo koliko će Hrvatskoj od 1. srpnja biti na raspolaganju novca iz EU Slika nije dostupna Ekskluzivno Bivši premijeri otkrili u kojeg aktualnog ministra imaju NAJVIŠE POVJERENJA! Iznenađeni?

'Spreman sam u onoj mjeri u kojoj se to u ovom trenutku može biti, a to je najviša razina spremnosti', rekao je Mimica u svom gostovanju na Dnevnik.hr.

Budući povjerenik EK smatra kako je Hrvatska spremna za ulazak u EU te da je dugotrajan proces pregovaranja doveo do toga da je Hrvatska danas puno spremnija od mnogih drugih zemalja koje su ulazile u Uniju. 'Moje čvrsto uvjerenje je da smo spremni u mjeri u kojoj možemo dobiti potvrdu te spremnosti. Prolazili smo kroz duge reforme i Hrvatska je danas drukčija, bolja, više učvršćena unutar europskih vrijednosti što nam je potvrđeno i u monitoringu te ratifikacijom od strane svih zemalja članica', rekao je Mimica.

>> VIDEO Ostojićeva čestitka Mimici: 'Gledam te i žalim te!'

'Hrvatska nije nova Grčka!'

A što potpredsjednik Vlade misli percepciji Hrvatske u Europi, posebno u Njemačkoj gdje se često moglo čuti kako smatraju da će svoje milijune morati uliti u RH? 'U EK smo često mogli čuti 'naučili smo lekciju prilikom prethodnog pregovaranja, pogotovo s Bugarskom i Rumunjskom i ne želimo da se to ponavlja. Zbog toga je zaoštrena metodologija, trebalo je duže vrijeme za pregovaranje, nama se puno puta činilo kako je sve to bilo puno više no što se od bilo koga drugoga očekivalo', rekao je Mimica.

'Iz današnje perspektive, čini mi se da je bilo dobro da smo prošli taj put i da smo bespovratno učvrstili put prema europskim standardima', rekao je Mimica i poručio kako Hrvatska nije nova Grčka da bi europske sile u nas morale ubacivati svoj novac. 'Naš bankarski sustav je prilično čvrst u odnosu na druge, imamo dovoljno znanja da sami riješimo probleme', rekao je budući povjerenik EK.

Liberalizacija tržišta dovodi do pada cijena

Što da Hrvati očekuju od laska na Europsko tržište? Što će pojeftiniti? 'U Hrvatskoj je već nastupila liberalizacija, rast konkurencije, posebno na području energetike i telekomunikacija, sljedeće su bankarske usluge i to će dovesti do većeg izbora i nižih cijena za potrošače', objasnio je potpredsjednik Mimica.

A hoće li doći i do pada cijena na bankarskom tržištu? Budući povjerenik EK kaže kako vjerojatno hoće jer će i na tom području doći do rasta konkurencije. 'Nije u funkciji i nadležnosti EK da direktno utječe na cijene na tržištu, ali jest da stvara uvjete koji stvaraju konkurentnost i veći izbor potrošačima i rušenjem granica izjednačavaju uvjete poslovanja za izvoznike. Tako će se i kod bankarskih kredita hrvatski potrošači će naći u situaciji da će moći ugovarati kredite bilo gdje u Europi, a onda su uvjeti konkurencije zaoštreni. Naše banke imaju ulazne kamatne stope i sigurno ispod toga kamate za građane neće padati, ali neće biti ta margina ovolika kolika je danas', kaže Mimica.

Novi mehanizmi zaštite potrošača

Dogodi li se da nakon 1. srpnja u nekoj od ostalih zemalja kupimo proizvod kojim nismo zadovoljni, nećemo morati problem rješavati direktno s proizvođačem već će to u naše ime obavljati posebni centri.

'Do 2015. godine trebalo bi profunkcinirati alternativno rješavanje potrošačkih sporova koje će biti usmjereno i na domaću kupovinu i na kupovinu u drugoj zemlji članici, ali izvan sudova, što zbog troškova, što zbog nepoznavanja jezika i procedure. To će biti moguće obaviti i online, sve će biti besplatno i sve na jeziku potrošača', rekao je Mimica.

Besplatno će biti i mijenjanje telefonskih operatera te pružatelja bankarskih usluga.

Na što će sve Mimica morati paziti?

Ubuduće, Neven Mimica morat će prijavljivati svaki telefonski poziov, svaki e-mail i svaki poslovni ručak jer je u području zaštite potrošača lobiranje na visokoj razini. Isto tako, morat će prijaviti i svaki put kad ode za Hrvatsku, osim ako se radi o slobodnim vikendima kad nije na dužnosti.

Nazove li ga premijer Milanović, sadržaj tog razgovora morat će javno objaviti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene