Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i član SDSS-a Slobodan Uzelac ocijenio je kako je jučerašnje uhićenje optuženika za ratne zločine generela Ratka Mladića, 'iako zakašnjelo, ipak 'silan' civilizacijski doseg'.


'Uhićenje Mladića ima jedan ključan civilizacijski rezultat, a to je kad krivnju za ratni ili bilo koji drugi zločin uspješno pripišete pojedincu i dokažete u sudskom procesu, onda ste u toj mjeri uspjeli kolektivnu krivnju skinuti s naroda koji nepravedno trpi zbog toga što su neki njegovi pojedini pripadnici činili te zločine', izjavio je Uzelac novinarima u Dugopolju, gdje je kao uvodničar sudjelovao na javnoj tribini 'Ljudska prava i hrvatska europska perspektiva'.

U mjeri u kojoj treba progoniti zločin, tj. pojedinca, oslobađa se narod kao kolektivitet i stvaraju se pretpostavke za komunikaciju među ljudima, rekao je Uzalac.

'Nedužni ljudi ne bi smjeli imati nikakve posljedice zbog činjenice da iz njihovih redova izlaze takvi osumnjičenici i optuženici kao što je general Mladić', rekao je Uzelac i pohvalio političko vodstvo Republike Srbije što je u složenim okolnostima i uz mnoge otpore imalo snage uhititi Mladića.

Na pitanje kako komentira najavu glavnoga haaškog tužitelja Sergea Brammertza da će se zauzeti za proširenje optužnice protiv generala Mladića i na zločine u Hrvatskoj, a ne samo za Srebrenicu, Uzelac je odgovorio kako bi 'bez toga vjerojatno cijeli posao bio manjkav'.

'Načelno se zalažem da se sve sumnje stave u proceduru koja je zakonita i propisana i ako postoji sumnja, a jasno je da postoji, neka se krene u rasvjetljavanje', rekao je Uzelac.

Sudjelujući na tribini 'Ljudska prava i hrvatska europska perspektiva' istaknuo je kako je 23. pregovaračko poglavlje s Europskom unijom, koje se bavi ljudskim pravima, najvažnije poglavlje. Po njegovu tumačenju, u Hrvatskoj 'na normativnoj razini postoje jako pozitivna rješenja za zaštitu ljudskih prava', ali teškoće nastaju u praksi.

Posebice je istaknuo problem zaštite ljudskih prava za pripadnike novonastalih nacionalnih manjina u Hrvatskoj - Srba, Bošnjaka, Albanaca, Crnogoraca i Slovenaca.

'U toj kategoriji predstoji nam jako puno posla u zaštiti ljudskih prava', rekao je Uzelac. (Hina)

Vezani članci Slika nije dostupna 'Ovo je velika blamaža za RH, ne ide nam na čast' Slika nije dostupna Uzelac: Ja to smatram sasvim normalnom komunikacijom

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju