Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pohvalio političko vodstvo Srbije

Uzelac: Iako zakašnjelo, Mladićevo uhićenje silan civilizacijski doseg

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i član SDSS-a Slobodan Uzelac ocijenio je kako je jučerašnje uhićenje optuženika za ratne zločine generela Ratka Mladića, 'iako zakašnjelo, ipak 'silan' civilizacijski doseg'.

'Uhićenje Mladića ima jedan ključan civilizacijski rezultat, a to je kad krivnju za ratni ili bilo koji drugi zločin uspješno pripišete pojedincu i dokažete u sudskom procesu, onda ste u toj mjeri uspjeli kolektivnu krivnju skinuti s naroda koji nepravedno trpi zbog toga što su neki njegovi pojedini pripadnici činili te zločine', izjavio je Uzelac novinarima u Dugopolju, gdje je kao uvodničar sudjelovao na javnoj tribini 'Ljudska prava i hrvatska europska perspektiva'.

U mjeri u kojoj treba progoniti zločin, tj. pojedinca, oslobađa se narod kao kolektivitet i stvaraju se pretpostavke za komunikaciju među ljudima, rekao je Uzalac.

'Nedužni ljudi ne bi smjeli imati nikakve posljedice zbog činjenice da iz njihovih redova izlaze takvi osumnjičenici i optuženici kao što je general Mladić', rekao je Uzelac i pohvalio političko vodstvo Republike Srbije što je u složenim okolnostima i uz mnoge otpore imalo snage uhititi Mladića.

Na pitanje kako komentira najavu glavnoga haaškog tužitelja Sergea Brammertza da će se zauzeti za proširenje optužnice protiv generala Mladića i na zločine u Hrvatskoj, a ne samo za Srebrenicu, Uzelac je odgovorio kako bi 'bez toga vjerojatno cijeli posao bio manjkav'.

'Načelno se zalažem da se sve sumnje stave u proceduru koja je zakonita i propisana i ako postoji sumnja, a jasno je da postoji, neka se krene u rasvjetljavanje', rekao je Uzelac.

Sudjelujući na tribini 'Ljudska prava i hrvatska europska perspektiva' istaknuo je kako je 23. pregovaračko poglavlje s Europskom unijom, koje se bavi ljudskim pravima, najvažnije poglavlje. Po njegovu tumačenju, u Hrvatskoj 'na normativnoj razini postoje jako pozitivna rješenja za zaštitu ljudskih prava', ali teškoće nastaju u praksi.

Posebice je istaknuo problem zaštite ljudskih prava za pripadnike novonastalih nacionalnih manjina u Hrvatskoj - Srba, Bošnjaka, Albanaca, Crnogoraca i Slovenaca.

'U toj kategoriji predstoji nam jako puno posla u zaštiti ljudskih prava', rekao je Uzelac. (Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zloglasni paviljon Suđenje Merčepu: Prikazan dokumentarac 'Paviljon 22' Slika nije dostupna Reakcije političara na početak suđenja 'Ovo je velika blamaža za RH, ne ide nam na čast'

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene