Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zloglasni paviljon

Suđenje Merčepu: Prikazan dokumentarac 'Paviljon 22'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na suđenju Tomislavu Merčepu prikazan je dokumentarac o zloglasnom paviljonu na Zagrebačkom velesajmu.

Na suđenju bivšemu savjetniku ministra unutarnjih poslova Tomislavu Merčepu  u sudnici zagrebačkoga Županijskog suda prikazan je dokumentarni film 'Paviljon 22' u kojemu mnogi bivši državni i pravosudni dužnosnici te njegovi suborci govore o osnivanju postrojbe pričuvnog sastava MUP-a i zloglasnom paviljonu Zagrebačkog velesajma (ZV) u kojemu su, po optužnici, nezakonito privođeni i zlostavljani uglavnom srpski civili koji su poslije ubijeni na pakračkome području.

Osim dokumentarca autora Nenad Puhovskog, prikazan je Merčepov intervju na jednoj srpskoj televiziji, nekoliko priloga Hrvatske televizije iz 1991. s pakračkoga i gospičkog područja, na kojima je bila navedena postrojba kojom je, po optužnici, on zapovijedao, zbog čega su njezini pripadnici prozvani 'merčepovcima'.

Film 'Paviljon 22' snimljen je 2002., kada je i premijerno prikazan na Danima hrvatskog filma.

U 55-minutnom dokumentarcu dio sugovornika navodi kako su se na Zagrebačkom velesajmu događali zločini, što je u pred kamerom potvrdio i jedan od bivših 'merčepovaca' Miroslav Bajramović, koji je još 1997. ugaslome splitskom tjedniku 'Feral Tribuneu' posvjedočio o zločinima te postrojbe, nakon čega su i pokrenuti sudski postupci protiv nekih njegovih suboraca. I sam Bajramović našao se na optuženičkoj klupi zbog odvođenja trojice srpskih civila koji su poslije u Pakračkoj poljani ubijeni, a zbog čega je osuđen na četiri godine zatvora.

Bajramović je u filmu izjavio da je na Zagrbački velesajam dovedeno više desetaka ljudi koji su poslije nestali. Potvrdio je da su u Paviljonu 22 'operativno obrađivani', to jest zlostavljani i mučeni uglavnom srpski civili te da su se počinitelji zločina 'skrivali' iza policijskih iskaznica i odora.

Pročitajte i ovo Branka Bakšić Mitić, Koalicija Rijeke pravde Dogradonačelnica Gline Sukob među srpskim predstavnicima: SDSS prijeti Srbima koji neće glasati za njih? ''Imaju mogućnost to ispraviti'' Kampanja presica SDSS-a Pupovac odgovorio zašto je glasao za Turudića

>> Suđenje Merčepu: U sudnici će se prikazati dokumentarac Paviljon 22

'Svi su znali za zatvor u Pakračkoj poljani", kaže u jednom trenutku Bajramović i dodaje kako zločine nije naredio nitko 's vrha', nego su oni 'krenuli spontano'.

Na kraju filma Bajramović pokajnički izjavljuje kako mu je žao što je bio dio svega što se događalo na Zagrebačkom velesajmu i u Pakračkoj poljani.

Bivši državni dužnosnici Josip Manolić i Josip Boljkovac ustvrdili su kako je Zagrebački velesajam bio potpuno ilegalan sabirni centar u kojemu je vladala samovolja, a Manolić smatra kako je dio tadašnje vlasti namjerno sve zataškavao.

Anto Nobilo i Tihomir Rubeša, u to vrijeme tužitelji, smatraju kako je odvođenje civila bilo nezakonito, a Rubeša je rekao kako je zastrašujuće da su u to vrijeme po Hrvatskoj bez ikakve pravne osnove odvodilo ljude.

Sveučilišni profesor Žarko Puhovski, suosnivač Srpskoga demokratskog foruma Slobodan Uzelac i Milorad Pupovac ustvrdili su kako se tada svjesno 'stvarala atmosfera straha i progona', čemu su poslužile i priče o snajperistima i 'petoj koloni' u Zagrebu za koje, istaknuo je Pupovac, nikada nije pronađen nijedan dokaz.

Nobilo smatra kako se to namjerno radilo kako bi se Hrvate mobiliziralo te stvorilo negativno raspoloženje prema Srbima.

U filmu je prikazan i dio govora pokojnog predsjednika Franje Tuđmana postrojenim policajcima od kojih traži da 'očiste' Hrvatsku od pojedinaca i skupina koje noću upadaju u stanove i odvode ljude predstavljajući se da su policajci.

Sam Merčep, pak, ustvrdio je u filmu kako je 'izraz 'merčepovci' udbaška poštapalica' te kako je on u paviljonu na velesajmu bio samo jedanput na 15-ak minuta i da je postrojba pričuvnog sastava MUP-a bila 'najpoštenija'.

Jedan od osnivača postrojbe bio je Zvonimir Trusić, koji u filmu priznaje da je njezin osnutak u pravnom smislu bio upitan, no, kao i njegov pokojni suborac Stjepan Spajić, tvrdi kako nije bilo nikakvih zločina te kako je na velesajmu bio centar gdje su se okupljali i opskrbljivali dragovoljci.

Bivši ministar unutarnjih poslova Ivan Vekić u filmu tvrdi kako nije znao ni za kakve zločine na velesajmu te je pohvalio Merčepovu i slične postrojbe koje su, po njegovim riječima, upućivane na najteža ratišta, gdje su obavile dobar posao.

Na idućem ročištu 11. rujna trebao bi svjedočiti bivši ministar u vladi iz 1991. Živko Juzbašić, koji je u filmu 'Paviljon 22' izjavio kako su te godine najveći kriminalci pušteni i zatvora i naoružani te da je, po njegovim podatcima, 'daleko od fronte' ubijeno ili nestalo više od 700 ljudi. Zaključio je da je paviljon na velesajmu bio 'privatni sabirni logor' i kako je riječ o crnoj mrlji u povijesti Zagreba.

Osim Juzbašića, na idućem ročištu trebao bi svjedočiti i Manolić, a idućih dana i bivši 'merčepovci' Siniša Rimac, Igor Mikola i Miroslav Bajramović te bivši zatočenik u Pakračkoj poljani Branko Velagić, koji je s bivšim kutinskim taksistom Nikolom Pelešom bio prisiljen kopati jamu u koju je bačen pred njima ubijeni Aleksandar Antić.(Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene