Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenija neće ustrajati na čvrstom jamstvu da Hrvatska u svojim dokumentima dostavljenim EU-u okviru svojih pregovaračkih stajališta ne prejudicira granice ako se postigne dogovor da se pitanje graničnog slovensko-hrvatskog spora rješava putem posredovanja, izjavio je u ponedjeljak slovenskim novinarima ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar.


Po Žbogaru, za razliku od arbitraže, pri posredovanju se ne bi u obzir uzimali samo pravni argumenti, nego i povijesne činjenice i načelo pravičnosti. 'Medijacija bi tražila političko rješenje, koje se ne bi oslanjalo samo na pravne činjenice, nego i na povijesne činjenice, načelo pravičnosti, dakle na različite elemente, tako da se odluka ne bi oslanjala samo na pravnu dokumentaciju, koja će biti predočena, nego na širu argumentaciju i u tom kontekstu ti dokumenti više nisu toliko odlučujući', rekao je Žbogar kako ga je prenijela agencija STA.

Vezani članci Slika nije dostupna Odgođena sjednica o deblokadi Hrvatske Slika nije dostupna 'RH prvi put pristala na povezivanje pristupnog procesa i graničnog pitanja'

>> 'Slovenske ideje o posredništvu su štos' 

Povjerenik za proširenje Olli Rehn prošli je tjedan u Zagrebu i Ljubljani predstavio inicijativu da se bivši finski predsjednik Martti Ahtisaari uključi u rješavanje problema. Po toj zamisli Ahtisaari bi predsjedao stručnom skupinom koja bi pomogla u traženju rješenja za granično pitanje između Hrvatske i Slovenije. U Europskoj komisiji su istaknuli da je sada na dvjema zemljama da se odluče jesu li spremne za takvu europsku pomoć. Prije toga trebale bi se dogovoriti oko načina i uvjeta za pomoć u rješavanju pitanja granice i o omogućavanju napretka u hrvatskim pristupnim pregovorima.

>> Slovenija sve 'mekša' po pitanju blokade pregovora 

Žbogar je rekao da bi dogovor oko europskog posredovanja uključivao nastavak hrvatskih pregovora 'pod određenim uvjetima' i prijedlog posredničke skupine za rješenje graničnog pitanja. Oba ta procesa - hrvatski pregovori i prijedlog za rješenje graničnog pitanja - mogla bi se završiti do kraja ove godine, rekao je Žbogar. Iz toga proizlazi da bi Slovenija pristala na nastavak pregovora ako se posredovanje dogovori pod tim uvjetima, ali bi zadržala svoje rezerve dok ne vidi prijedlog za rješenje graničnog pitanja.

>> Pahor suzdržano o mogućnostima Rehnove inicijative

Žbogar je rekao da se oko uvjeta za posredovanje moraju dogovoriti obje države i da Slovenija o tome ne razgovara izravno s Hrvatskom, nego s Europskom komisijom. Prema njemu, moguće je uskladiti pojedinosti oko uvjeta za posredovanje za nekoliko tjedana. Žbogar je nakon završetka sastanka ministara vanjskih poslova EU-a izjavio hrvatskim novinarima da je o inicijativi Europske komisije razgovarao s većinom europskih kolega.

>> Rehn: Želim pomoći da Hrvatska neometano nastavi pregovore

'Razgovarao sam s većinom svojih kolega, svima se ta ideja čini pozitivna i dobra i potiču da se ona ostvari', rekao je Žbogar. Žbogar ističe da je prijedlog Europske komisije 'korak u pravom smjeru', kojim bi se moglo riješiti pitanje ulaska Hrvatske u EU-u i graničnog pitanja između Slovenije i Hrvatske.