Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Akademik Davorin Rudolf

'Slovenske ideje o posredništvu su štos'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Akademik Davorin Rudolf, predsjednik hrvatskog izaslanstva u Mješovitoj hrvatsko-slovenskoj komisiji za razgraničenje, rekao je kako Hrvatska pristaje na posredništvo, ali samo ono koje će privoljeti Sloveniju i Hrvatsku da izađu pred neki od međunarodnih sudova, bilo u Haagu, bilo u Hamburgu.

Naime, slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar je najavio kako će Slovenija odblokirati blokadu pregovora s Hrvatskom, ako se dogovori posredništvo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ostavka Rudolfa i pitanje granice 'Duhova koji su oživjeli treba se zauvijek riješiti' Slika nije dostupna Rudolf objavio 'Temeljito smo se razišli, ne želim nikakvu funkciju'

'Mi ne možemo pristati da posrednik riješi meritum stvari, da odredi hrvatsko-slovensku granicu. Pa nije Ahtisaari pravnik! Zaboravlja se da su Slovenija i Hrvatska već imale posrednika 1999. u liku Williama Perrya, bivšeg američkog ministra obrane, pa se ništa nije riješilo. Ne znam zašto bi bilo danas drugačije', kaže akademik Rudolf. 

>> Žbogar: Mogli bi odblokirati pregovore ako se dogovori medijacija

Žbogar kaže kako njegova zemlja vjeruje da bi proces na međunarodnome sudu predugo trajao, a izostanak povjerenja sprečava napredak u izravnim bilateralnim razgovorima.
Akademik Rudolf sve te razloge demantira. Kaže kako nije točno ni da bi dugo trajalo rješavanje spora pred Međunarodnim sudom u Haagu, te navodi primjer SAD-a i Kanade čiji je spor oko granice na zaljevu Maine, riješen za godinu i pol dana, a spor je sličan ovom hrvatsko-slovenskom.

'Ako je 50 država od II. svjetskog rata svoje granične sporove rješavalo na Međunarodnom sudu u Haagu, poput SAD-a i Kanade, Libije i Tunisa, ne znam zašto ne bi Slovenija i Hrvatska? Očito je da Slovenci misle kako nemaju prevelike šanse pred sudom pa sada kao štos izvode ovu medijaciju. Na Međunarodnom sudu u Haagu sjedi 15 sudaca, nema ni Hrvata ni Slovenaca, i njihove presude poštuje cijeli svijet. Kakva god presuda bila, Hrvatska bi ju prihvatila. Inače, hrvatsko-slovenska komisija se potpuno približila u stavovima, ali spor još uvijek traje jer slovenski čelnici to tretiraju kao političko pitanje', rekao nam je akademik Rudolf.

Akademik savjetuje Slovencima da ako misle da su u pravu što se tiče hrvatsko-slovenskih granica, neka okupe sve svoje najbolje pravnike i stvar istjeraju do kraja na međunarodnom sudu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene