Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što se Slovenije tiče

Slovenija će odblokirati i posljednje poglavlje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar rekao je u intervjuu za agenciju Reuters kako će Slovenija povući sve primjedbe na pristupanje Hrvatske Europskoj Uniji tako da bi Zagreb mogao ove godine dovršiti pristupne pregovore.

'Što se nas tiče, u odnosu na bilateralna pitanja, nema razloga da Hrvatska ne dovrši pristupne pregovore s EU još ove godine', rekao je Žbogar u intervjuu Reutersu. Žbogar je s novinarima Reutersa razgovarao u Cordobi, gdje se održava neformalni sastanak ministara vanjskih poslova EU i država kandidata.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Put u EU Žbogar: Svijet ne bi razumio novi pokušaj blokiranja RH Slika nije dostupna Možda već do sljedeće konferencije Žbogar: Tražimo rješenja za deblokiranje

Nedavni sporazum o pitanju granica između Slovenije i Hrvatske i napori koje su obje vlade uložile u rješenje spornih pitanja promijenili su situaciju, rekao je Žbogar. Upitan da li će sva otvorena bilateralna pitanja biti u cijelosti riješena do kraja ove godine, Žbogar je procijenio da će odgovore na pitanja naći i prije isteka 2010. godine. 'Mislim da ćemo naći rješenja za sva pitanja i prije toga', rekao je Žbogar.

'Sada postoji iskrena želja oboje šefova vlada za napretkom'

Žbogar je rekao da će Slovenija povući svoje primjedbe i 'deblokirati' poglavlje vanjske i sigurnosne politike u nadolazećim mjesecima.

'Rekao sam danas svom hrvatskom kolegi da radimo na tome da se poglavlje 31 otvori što je prije moguće', kazao je Žbogar. 'Atmosfera se promijenila... sada postoji iskrena odlučnost oboje šefova vlada za napretkom', istaknuo je slovenski ministar vanjskih poslova dodajući kako postoji još nekoliko neriješenih pitanja, među kojima zajednička nuklearna centrala, zona za ribolov i pitanje Ljubljanske banke.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene