Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Većina Slovenaca za Hrvatsku u EU

Slovenija sve 'mekša' po pitanju blokade pregovora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Unatoč prijeporu oko granice Slovenci su naklonjeni ulasku Hrvatske u EU i nisu skloni da se o tome odlučuje na referendumu kojim se u posljednje vrijeme prijeti zbog otvorenih pitanja s Hrvatskom, pokazali su rezultati anketa u dva vodeća slovenska dnevna lista, što su ih prenijele i neke strane agencije.

Prema redovnom mjesečnom ispitivanju agencije Ninamedija, čije rezultate je u ponedjeljak objavio ljubljanski dnevni list 'Dnevnik', 71 posto ispitanika smatra da bi bio nepotreban referendum na kojemu bi Slovenci odlučivali hoće li ratificirati budući pristupni sporazum Hrvatske i Europske unije, a 22 posto misli suprotno. Rezultati ispitivanja također pokazuju da 63 posto ispitanika podržava ulazak Hrvatske u EU.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Jandroković u Washingtonu 'Siguran sam da će Slovenija odblokirati ostala tri poglavlja' Slika nije dostupna Drama u Bruxellesu Slovenija prebacila krivnju na Hrvatsku za neuspjeh pregovora

>> Slovenci za blokadu, protiv referenduma 

Što se tiče otvorenog graničnog pitanja, trećina ispitanika smatra da Slovenija za zaštitu nacionalnog interesa mora 'iskoristiti sva sredstva', pa i blokadu pristupnih pregovora, dok se 20,8 posto zauzima za rješenja iz parafiranog sporazuma Drnovšek-Račan. Uz to, anketa pokazuje da 76 posto ispitanika zaoštrene odnose s Hrvatskom 'nije osjetilo na svojoj koži', prenijela je slovenska agencija STA. Prema anketi ljubljanskog 'Dela' pak, 53,6 posto ispitanika smatra da bi Slovenija Hrvatsku pri ulasku u EU trebala podržati, a 42,6 posto je protiv toga, prenijela je rezultate ispitivanja dvaju vodećih listova slovenska agencija STA. 

Žbogar: Većina članica EU-a podupire inicijativu EK-a za rješavanje hrvatsko-slovenskog spora

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu da većina zemalja članica podupire inicijativu Europske komisije za rješenje pitanja hrvatsko-slovenske granice i nastavka pristupnih pregovora s Hrvatskom. Žbogar je sudjelovao na redovitom mjesečnom sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a, a na rubu toga sastanka razgovorao je s većinom ministara o hrvatsko-slovenskom graničnom sporu.

>> 'Slovenske ideje o posredništvu su štos' 

'Razgovarao sam s većinom svojih kolega, svima se ta ideja čini pozitivna i dobra i potiču da se ona ostvari', izjavio je Žbogar hrvatskim novinarima nakon završetka sastanka. Žbogar ističe da je prijedlog Europske komisije 'korak u pravom smjeru', koji bi mogao dovesti do rješenja pitanja ulaska Hrvatske u EU-u i graničnog pitanja između Slovenije i Hrvatske. Povjerenik za proširenje Olli Rehn prošli je tjedan u Zagrebu i Ljubljani predstavio inicijativu da se bivši finski predsjednik Martti Ahtisaari uključi u rješavanje problema.

Prema toj zamisli Ahtisaari bi predsjedavao skupinom stručnjaka koja bi pomogla u traženju rješenja za granično pitanje između Hrvatske i Slovenije. U Europskoj komisiji su istaknuli da je sada na dvjema zemljama da se odluče i vide jesu li spremne za takvu europsku pomoć. Prije toga trebale bi se dogovoriti oko načina i uvjeta za pomoć u rješavanju pitanja granice i o omogućavanju napretka u hrvatskim pristupnim pregovorima.

Na pitanje kada bi moglo doći do realizacije te ideje, Žbogar je rekao da još nema vremenskog okvira. 'Nemamo vremenskog okvira, ali vjerojatno svi želimo da to što prije započne kako bi se problemi počeli rješavati. Ima još puno pojedinosti koje moramo uskladiti u pogledu uvjeta i mandata takve komisije, ali to bi se moglo dogoditi uskoro', rekao je Žbogar.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene