Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pozitivan primjer

Uz pomoć EU fondova pokrenuo posao i zaposlio nove radnike!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nove ceste, opremljene škole, pokrenuta proizvodnja. Hrvatska je u proteklim godinama dobila pozitivne primjere korištenja novca iz EU fondova. No, u usporedbi s Estonijom, koja ih je iskoristila u 100-postotnom iznosu, mogli smo i više i bolje.

S osmijehom na licu Mladen Paleka je krenuo u nove poslovne pobjede. No, proširenje pogona ne bi bilo moguće bez europskog novca. Dva milijuna i petsto tisuća kuna smo dobili. Zaposlili smo 5 novih ljudi, nešto mesara i nešto smo se pojačali, zaposlili smo jednu mladu veterinarku', kazao je Mladen.

Pročitajte i ovo Valter Flego Bliže se novi izbori IDS okupio centristički blok za EU izbore: "Spremni smo stvoriti najjači liberalni blok u Hrvatskoj" Slika nije dostupna Bespovratna sredstva Obiteljska farma dobila više od 2 milijuna kuna europskog novca!

Učinak je vidljiv i u Biogradu. Zahvaljujući pola milijuna eura, stanovnici će dobiti kanalizaciju. 'Europu smo morali uvjeriti sa 12 punih registratora dokumentacije. Najveći problem je bio riješiti imovinsko-pravno', kazao je Ivan Čupić, suradnik Grada Biograda.

>> Opačić: Moramo se okretati tamo gdje novca ima, a ima ga u EU fondovima

Za svoj projekt Mladen je dokumentaciju čekao dvije godine, no kaže da je uvijek motivacija kada netko daje novce. Bolje poslovanje jedan je od najvećih ciljeva europskih fondova, ali iskoristivost u Hrvatskoj, kažu stručnjaci, mogla je biti bolja.

'Do sada smo, koliko ja znam, razgovarali o segmentu od nekih 60 posto. Koristili smo ih uglavnom za infrastrukturu i koristili smo jedan dio dosta dobro u ruralnom razvoju', kazao je Venko Ćurlin, pomoćnik ministra regionalnog razvoja i fondova EU.

U susjednoj Sloveniji iskustva imaju više. 'Slovenija je uspješna i jedna od boljih zemalja u privlačenju sredstava. No, važno je znati da se uspjeh ne mjeri po iznosu sredstava, već po učinku', kazao je Dimitrij Pur, stručnjak za EU fondove. Sve to se najbolje vidi na novim poslovnim prilikama i radnim mjestima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene