Da se povuče iz Vlade - od šefa HDZ-a Tomislava Karamarka u subotu je iza zatvorenih vrata predsjedništva stranke tražio njegov zamjenik Milijan Brkić. Brkićev zahtjev nije prošao, ostao je u manjini, no on nije i jedini koji unutar HDZ-a misli da treba sačuvati Vladu u kojoj neće sjediti Karamarko kao prvi potpredsjednik.


Milijan Brkić desna je ruka Tomislava Karamarka i dugogodišnji najbliži suradnik. Sad i prvi kritičar, iako Karamarko kaže kako ga nije kritizirao.

Vezani članci Milijan Brkić Brkić uzvratio Plenkoviću: "Možda je zaboravio, bio sam protiv koalicija i s HNS-om i Mostom" Premijer Andrej Plenković Plenković o kritikama Milijana Brkića: "On je bio prvi koji je rekao nemojmo s Mostom, idemo s HNS-om"

U toj stranci tvrde - Brkić se otvoreno usprotivio Karamarkovu prijedlogu da se ide s preslagivanjem. Brkić o tome ne želi javno, prije dvadesetak dana govorio je kako u stranci nema nezamjenjivih, a Karamarko je pak Brkića branio u aferi oko diplomskog rada, predlagao ga za ministra branitelja.

Da se povuče s pozicije prvog potpredsjednika Vlade, uz Brkića, tražili su, kako doznajemo i Ivana Maletić, Milan Kovač, Ivan Anušić. 'Rekao bih da je došlo do preslagivanja HDZ-a, a bez preslagivanja u HDZ-u, a to znači promjenu vodstva, neće biti kvalitetne hrvatske politike', smatra politički analitičar Tihomir Cipek.

Uz Karamarka nije ni Josipa Rimac. Ona je među stranačkim gubitnicima, a nova zvijezda je Domagoj Ivan Milošević, nekadašnji Karamarkov protivnik na stranačkim izborima.

U Karamarkovu obranu stao je i Darko Milinović. Prije četiri godine kao protukandidat oštro ga je kritizirao i optužio da je omogućio kriminalizaciju HDZ-a.

Upitna je i potpora europarlamentarca Andreja Plenkovića. Na Saboru HDZ-a javno je kritizirao lidera stranke. No, Milijan Brkić je sa svojim zahtjevom ostao u manjini. 'Vodstvo je nedavno izabrano i logično da se još uvijek je li, većina ljudi iz predsjedništva drži vođe kojeg su izabrali', kaže Cipek i dodaje kako preslagivanje ne vodi nikamo. Smatra i da HDZ na čelu s Karamarkom nove izbore - ne može dobiti.