Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žele da se Most uozbilji

'HDZ je dosad pokazao X puta političku odgovornost'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gost Dnevnika Nove TV bio je glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić koji je prokomentirao uzavrelu političku pozornicu.

Gospodine Brkiću, HDZ-ov politički veteran Vladimir Šeks kaže da se nalazimo pred najvećom političkom krizom u modernoj Hrvatskoj. Slažete li se s tom ocjenom?

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević formiranje vlasti i EU izbori Tomašević o Plenkoviću: "Meni je to izraz slabosti i nesigurnosti." Uputio je poruku i SDP-u Andrej Plenković i Tomislav Karamarko - 1 zakuhalo pred izbore Povratak otpisanog? Komunikacijski stručnjak o neočekivanom gostu na skupu HDZ-a i novom sloganu

'Politički doajen, g. Šeks, mislim da je govorio o izboru sudaca Ustavnog suda, dakle o toj političkoj krizi. Ali je činjenica isto tako da je ova politička kompozicija koja je trenutno preuzela odgovornost za upravljanje državom je do sada neviđena na hrvatskoj političkoj sceni. I itekako je to jedna zahtjevna politička utakmica... I zbog tih novonastalih okolnosti i zbog tih 'pubertetskih' poteza naših kolega s kojima surađujemo u koaliciji se događaju ovakve stvari'.

Tko je kriv za tu krizu?

'Ako ste zajedno preuzeli odgovornost za upravljanje državom onda morate zajedno preuzeti odgovornost i za to ako neke stvari ne idu dobro. HDZ je najveća stranka u povijesti hrvatskog naroda i kao takva mi itekako imamo političko iskustvo za upravljanje hrvatskom državom. A neki koji su tek sada došli na scenu nažalost polako se uče. A u tom učenju ponekad se rade i greške. Naš temeljni sporazum o suradnji s Mostom je odavno potpisan. U njemu su točno naznačeni odnosi, točno su naznačene odgovornosti i ovlasti svakog od nas. HDZ je do sada pokazao X puta političku odgovornost. Čak i na svoju vlastitu štetu, popuštajući kod nekih stvari, ali za uspjeh je potrebno dvoje. Nikad jedan sam ne može uspjeti ako jedan vuče nazad. Dakle, zajedno moramo preuzeti odgovornost a isto tako moramo zajedno preuzeti odgovornost za neke stvari koje ne idu dobro. Naravno, tu je još jedna dodana vrijednost. To su naši prijatelji na drugoj strani u Saboru. To je dakle naša oporba, koji nikako da shvate da su izgubili izbore. I bojim se da su bacili jedan mamac na koji se uhvatio Most i jednostavno je Most sada instrument u njihovim rukama. Nadam se da će to oni uskoro shvatiti'.

Kad smo kod Mosta... Vlada se izjasnila o zahtjevu SDP-a za opozivom prvog potpredsjednika HDZ-a, Mostova kvota je bila protiv i ponovno Vam se šalje poruka da nađete novog potpredsjednika Vlade. Hoćete li to učiniti?

'Idemo već jednom postati ozbiljni, idemo rješavati probleme u svom domu, u svojoj kući, u svojem dvorištu. HDZ nikome neće dozvoliti da pred nas postavlja bilo kakve ucjene i ultimatume. A isto tako sigurno nam drugi neće birati niti izbornika niti igrače s kojima ćemo igrati. Dakle, odgovor je ne. A što će HDZ učiniti to će odlučiti nadležna stranačka tijela'.

Božo Petrov je danas poručio da oni nisu za izbore i da se nadaju dogovoru. Kakav bi taj dogovor bio?

'Ne znam do kada će vrijediti taj stav g. Petrova jer čas je ovako, čas je onako. Dakle, HDZ je odgovorna stranka i sigurno ćemo napraviti sve, iscrpiti sve mogućnosti da ova Vlada opstane, da se krene napokon s tim reformama... Jednim dijelom se krenulo, drugi dio je jako usporen i već je dosta tih međusobnih prepucavanja na javnoj sceni. Idemo se uhvatiti u koštac s problemima'.

Recite, koje su to još 'mogućnosti koje možete crpiti'?

'Razgovori, razgovori, razgovori... Komunikacija s kolegama iz Mosta i jednostavno im ukazati da ovim putem kojim su krenuli sigurno ne idu dobrim putem. Ne zbog političkog opstanka, niti Mosta niti HDZ-a... Nego zbog budućnosti Hrvatske, zbog budućnosti hrvatskog naroda i zbog svih onih reformi koje je nužno napraviti da bi naš narod dobro živio'.

Koja je pozicija HDZ-a spram suradnje s Mostom?

'HDZ je najjača politička opcija u Saboru, ima 59 mandata. I kao takva sigurno je preuzela odgovornost za upravljanje državom, zajedno s kolegama iz Mosta, i sigurno ima veću odgovornost od kolega iz Mosta. Dakle, nažalost, kolege iz Mosta imaju tih pubertetskih problema u upravljanju državom i bojim se da ona ljestvica političke odgovornosti koju je nekad imao Zoran Milanović... Sad je preuzeo g. Božo Petrov. Mislim da se treba maknuti od toga i jednostavno shvatiti da kako smo preuzeli odgovornost tako trebamo i nastaviti raditi ozbiljno za kvalitetu života, a ne se baviti međusobnim problemima'.

Spominjalo se da će se Vijeće za suradnju sastati početkom lipnja. Hoće li biti tog sastanka, možete li Vi zajedno uopće dogovarati i kako dogovarati reforme i njihovo provođenje?

'Vijeće za suradnju je aktivno, ono ne mora raditi pred očima javnosti. Vijeće za suradnju se može sastajati u puno užem krugu, može komunicirati telefonima i mailovima... Dakle, aktivno komuniciramo, aktivno radimo i pripremamo sve one politike i sve one odluke i programe i sva imenovanja koja do sada nisu gotova... Do sada nije bilo nikakvih problema. Naravno, to ide malo presporo u odnosu na ono kako bi mi iz Domoljubne koalicije, prvenstveno iz HDZ-a htjeli, ali uvažavamo činjenicu da kolege iz Mosta nemaju dovoljno poliičkog iskustva i da se polako uče, ali to sigurno nije nauštrb kvalitete'.

Most dakle traži odlazak Tomislava Karamarka, vi odlučno kažete NE. Što očekujete od Mosta sada? Kakvu reakciju?

'Očekujemo od Mosta da se već jednom uozbilje i da već jednom ozbiljno počenemo promatrati probleme koji nas tište u RH. Ne treba nas Most preodgajati jer mi smo dovoljno politički odgovorni. Na hrvatskoj sceni imamo i punoljetnost kao stranka tako da kolege iz Mosta bi trebale učiti neke stvari od nas. I već jednom prestanimo se baviti tuđim dvorištem i idemo urediti zajedno dvorište, a to je Hrvatska'.

Znate li na koji teret Tomislava Karamarka misli Petrov kada ističe da mora otići?

'Ne znam osobno na koji teret misli to trebate pitati g. Petrova'.

Je li HDZ za izbore?

'Rekao sam maloprije. HDZ će iscrpiti sve mogućnosti koje nam stoje na raspolaganju da Vlada opstane i da se napokon počnu provoditi reforme i svi oni programi koji su zacrtani i potpisani  zajedno s našim kolegama iz Mosta'.

Što ako se dogodi da zbog rokova Povjerenstvo ne stigne donijeti odluku u 'slučaju Karamarko', a pritisnu rokovi za glasovanje o povjerenju njemu kao prvom potpredsjedniku?

'Nema tu nikakve panike, ne znam čemu nervoza a političkoj sceni, pogotovo kolega iz Mosta. Naravno, najnervozniji je SDP koji koristi Most kao jednu svoju političku igricu. Ja se inače ne slažem u političkim stavovima s bivšim predsjednikom Stjepanom Mesićem, ali evo sad ću ga citirati: 'Pustimo institucije neka rade svoj posao'.

A što ako Povjerenstvo donese mišljenje negativno za Karamarka?

'Nemojmo molim Vas vršiti pritisak na Povjerenstvo i nemojmo razgovarati na našin što će biti ako bude... HDZ je ozbiljna politička stranka, mi smo legalisti, ponašat ćemo se u skladu s odlukama nadležnih državnih tijela. Ali pustimo Povjerenstvo da odradi svoj posao do kraja'.

Hoćete li ići u 'razbijanje' Mosta? Pojavile su se takve špekulacije...

'Hrvatska javnost zna tko je razbijao Most. To je radio SDP na čelu s g. Milanovićem. I sada su im gurnuli kukavičje jaje koje su, nažalost, prihvatili. HDZ sigurno neće razbijati Most, HDZ je od prvog dana bio za integralni, jedinstven Most i da zajedno radimo na reformama, da zajedno radimo na kvaliteti života u Hrvatskoj'.

Sutra su Vam izbori, kakvi su odnosi u HDZ-u? Postoje li Brkićevi i Karamarkovi ljudi?

'Više puta sam do sada rekao da ne postoje ni Brkićevi ni Karamarkovi ljudi. Postoje HDZ-ovci i HDZ-ovke, postoji HDZ, na čelu HDZ-a je g. Tomislav Karamarko. U HDZ-u postoje drugačija, različita mišljenja, ali HDZ je jedinstven. Evo sad na Predsjedništvu stranke predsjednik stranke je dobio potporu svih članova Predsjedništva. Idemo sutra zajedno svi, ne postoje dva šalabahtera. Postoje dva različita mišljenja, a nažalost kod nas kad je tako onda su uvijek nekakvi sukobi, kad je jedinstveno mišljenje onda je to nekakav teror... Dakle, dopustimo da u demokratskim procesima izaberemo novo vodstvo i tako osnaženi, tako ekipirani krenemo rješavati aktualne probleme s kojima se Hrvatska i hrvatski narod suočava'. 

Premijer je danas tražio od Sabora da ubrza donošenje odluke o Karamarku. Što vi očekujete?

'U skladu s poslovnikom Sabora očekujem da će biti donešena ta odluka. Kad bude došla na točku dnevnog reda budite sigurni da će HDZ glasovati za svog predsjednika stranke, ali isto tako budite sigurni i da će SDP izgubiti i svi oni koji su s njima. I volio bih da to kolege iz Mosta napokon shvate'.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene