Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nije svima zabavno

Kad dijagnoze i poteškoće političarima postanu - uvrede: "Trebali bi se informirati kako izgleda život s invaliditetom"

Aktualno Galerija Dijagnoze i teškoće - kao uvrede - 2 Dijagnoze i teškoće - kao uvrede - 2 Foto: DNEVNIK.hr Dijagnoze i teškoće - kao uvrede - 3 Dijagnoze i teškoće - kao uvrede - 3 Foto: DNEVNIK.hr Dijagnoze i teškoće - kao uvrede - 4 Dijagnoze i teškoće - kao uvrede - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Dijagnoze i teškoće - kao uvrede - 1 Galerija 1/4 >>
Kada žele nekoga uvrijediti kažu da ima psihički poremećaj ili intelektualne teškoće. Omakne se mnogima, a prečesto i našim političarima. Pa je tako i HDZ-ov zastupnik rekao da predsjednik Milanović ima bipolarni poremećaj. Djevojka koja ga uistinu ima u tome ne vidi ništa zabavno. Primjera ovakvih uvreda ima još. Više doznajte u priči reporterke Dnevnika Nove TV Srne Bijuk.

U žaru političke rasprave zastupnik HDZ-a Damir Habijan nije birao riječi: "Kako razgovarati s osobom koja ima bipolarni poremećaj?"

Pročitajte i ovo Ilustracija zbog ocjena "Ja sam te rodila, ja ću te i zadaviti": Majka osuđena jer je sinu slala uznemirujuće poruke Milorad Dodik James O'Brien Dodik vrijeđao pomoćnika državnog odvjetnika SAD-a: "On je bio jedno obično piskaralo. Ne znam što se ovo događa s Amerikom."

Za osobu s bipolarnim poremećajem - to je neodgovorno. Tena se s tom bolesti nosi 17 godina.

"Očituje se kroz ekstremne promjene raspoloženja gdje je osoba onespobljena da normalno živi, da radi. Danas živim solidan život jer sam našla odgovarajuću terapiju, ali tu je bilo dugih 10 godina muke da postignem remisiju da mogu normalno obavljati sve svoje funkcije. I zato me vrijeđa", rekla je Tena Sakar Vukić.

To je postalo gotovo ukorijenjeno u društvu, pa primjera ima još.

"On je psihijatrijski slučaj. Najbolje govori u kojoj je on psihičkoj fazi", izjavio je ministar obrane Mario Banožić.

Pročitajte i ovo Uvrede u Saboru - 1 TEŠKE RIJEČI Frcaju uvrede u sabornici, saborski veteran ima ideju kako tome stati na kraj: "I onda se pojavite na kraju mjeseca ženi s plaćom od 5000 kuna"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna O izvlačenju novca iz HAC-a Hajdaš Dončić: Bio bih lagano retardiran da to ne vidim!

Dijagnoze su se tijekom povijesti dijelile i u saboru. Dinko Burić rekao je Vladimiru Šeksu: "Oduzimam Vam riječ! Dajem vam uputnicu za psihijatrijsku pomoć, izvolite. S obzirom na visoku razinu usuglašenosti preporučam vam psihijatra."

Tena spremno govori o svojoj bolesti, ali ovakve izjave borbu protiv stigmatizacije vraćaju na početak: "To su vrlo ozbiljne stvari - jako ozbiljna bolest i nije karakterna osobina i ne možete osobi propisivati stanja koja kao prvo nema, a kao drugo ako ima onda je to vrijeđanje. "

Često se ne razmišlja o psihičkoj bolesti kao zdravstvenom stanju.

Nataša Đuran, psihijatrica u Klinici za psihijatrijske bolesti Vrapče je rekla: "Psihički bolesnici su često stigmatizirani što nije dobro, to je bolest kao svaka druga, i etiketirati ljude svakako nije dobro. Postavljanje dijagnoze ćemo ipak ostaviti psihijatrima."

Još raširenije uvrede - one o intelektualnim sposobnostima. I tu ima primjera u politici.

"Tko si ti? Ti si degenerik", rekao je Željko Glasnović.

"Smatrao bi se da sam retardiran da to nisam vidio, dakle nisam retardiran", kazao je Siniša Hajdaš Dončić.

"U kojem nas tretira kao da smo retardirani. Ispričavam se na izrazu, kao da imamo posebne potrebe. To je kao kada dijete s teškoćama u razvoju želi u dvorište i pita skrbnika može li van", izjavio je predsjednik Zoran Milanović

Kada je Božo Petrov premijera nazvao političkim autistom, digla se Udruga za autizam i tražila ispriku. Sve ove riječi, kažu, nisu samo riječi i štete.

"Ako želimo govoriti o autizmu i našoj djeci koja imaju intelektualne teškoće to se već vidi po diskriminaciji u obrazovnom sustavu, u nedostatku kvalitetne podrške koja dodatno narušava onda i njihovu sliku o sebi", rekla je Kosjenka Petek iz Udruge za autizam ASK.

I dodaje, barem političari bi se trebali informirati: "Kako izgleda život s invaliditetom i vjerujem da im onda nikada ne bi palo na pamet koristiti medicinske dijagnoze, invaliditet i autizam u negativnom kontekstu."
Političari možda jesu primjer, ali nisu jedini. Stigmatizacija osoba s teškoćama još uvijek čuje se - prečesto.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene