Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TEŠKE RIJEČI

Frcaju uvrede u sabornici, saborski veteran ima ideju kako tome stati na kraj: "I onda se pojavite na kraju mjeseca ženi s plaćom od 5000 kuna"

Aktualno Galerija Uvrede u Saboru - 1 Uvrede u Saboru - 1 Foto: DNEVNIK.hr Uvrede u Saboru - 2 Uvrede u Saboru - 2 Foto: DNEVNIK.hr Uvrede u Saboru - 3 Uvrede u Saboru - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Uvrede u Saboru - 4 Galerija 1/4 >>
Hrvatski parlament želi pristojne saborske zastupnike. Bez govora mržnje, uvreda, psovki. Kako ih natjerati da budu pristojni? Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Sabina Tandara Knezović.

Uvrede u Saboru postale su kao dobar dan. Pa je tako Katarina Peović jednom prilikom ustvrdila da je HDZ kvislinška stranka, Nikola Grmoja je pak kazao u drugoj prilici kako je "najgore kad te glupani brane", Hrvoje Zekanović bio je žestok: "Kad se ja zaletim neće biti Pupovca da te brani", a Krešo Beljak rekao je jednom prilikom: "HDZ je žohar. HDZ je štakor". To su samo neki od primjera.

Uže predsjedništvo želi tome stati na kraj. Poslovnik za sada neće mijenjati. Sve ostaje u rukama onog koji presjeda. "Ovaj način komunikacije odgovara pojedincima koji su najdeblje kože. I koji su skloni incidentu, koji su skloni uvrijediti", rekao je Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora. 

A vrijeđaju ispod svake razine. Primjer tomu je izjava Zekanovića: "Ja sam vas oslovio kolegicom, ali ja ne znam jeste li vi kolega ili kolegica zapravo." Tu je i Ante Prkačin: "Slušaj nakazo jedna, koliko te Bog unakazio tjelesno, toliko ti je i glavu."

Ovakve seksističke uvrede, smatra SDP-ova Sabina Glasovac, neće više proći nekažnjeno: "Ovakvi seksistički ispadi isključivo prema ženama samo zbog toga što su žene, koji nemaju nikakve veze s ocjenom političkog rada nego ih vrijeđaju na spolnoj osnovi, neće proći nekažnjeno."

A prije nego si izgovore gadosti pozivaju se na povredu poslovnika. Iako usamljen u ideji, sve te koji namjerno krše poslovnik potpredsjednik Sabora Furio Radin opalio bi po džepu. "Dajte povredu poslovnika koliko god hoćete ako one naiđu na sankciju, ja sam rekao 100 kuna svaka. I onda se pojavite na kraju mjeseca ženi s plaćom od 5000 kuna."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna grmoja vs. zekanović VIDEO Žestoka svađa u Saboru: "Imali ste glupana...", "Ako se ja zaletim prema vama, neće biti Pupovca da vas brani"

Pročitajte i ovo Ivan Bukarica IVAN BUKARICA Jedno od najprepoznatljivijih lica u Saboru odlazi u mirovinu: "Bit će teško naći osobu kao što si ti"

Samo za usporedbu u 17 godina zastupnici su kažnjeni 1085 puta, a u posljednje dvije godine rekordnih 2740. "Ima puno opomena jer se sustavno i namjerno krši upotreba povrede poslovnika, to vam je 95 posto", rekao je Jandroković.

Zvonimir Troskot kaže: "Mi smo apsolutno protiv ukidanja tog alata jer nam je jedini ostao da se izrazimo". Do ukidanja neće doći.

A za sutrašnji aktualac oporba je spremna. "S nestrpljenjem smo ga čekali i sutra ćemo ga s nestrpljenjem jedva dočekati", kazala je Glasovac.

Više o uvredama koje su se mogle čuti u sabornici pogledajte u videu. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene