Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images

Policija istražuje dva slučaja u kojima je osobama obećano nasljedstvo. One su, u uvjerenju da će dobiti novac, plaćale troškove nepoznatim osobama.


Umaškoj policiji javila se 68-godišnja slovenska državljanka koja je podnijela prijavu protiv osobe koja joj se u veljači putem interneta predstavila kao španjolski državljanin. Obećao joj je nasljedstvo više od milijun eura.

Ženi je rekao da samo treba uplatiti troškove prijenosa novca od više tisuća eura, što je ona i učinila. Muškarac joj se nakon toga javio da se novac nalazi u danskoj banci i da treba uplatiti još nekoliko tisuća eura kako bi joj se novac prebacio na tekući račun.

Žena je tada posumnjala da se radi o prijevari te je događaj prijavila policiji.

Drugi slučaj zabilježen je na porečkom području. Policiji se javio 31-godišnjak kojem je nepoznata osoba putem elektroničke pošte obećala da će postati nasljednik jedne žene u Francuskoj ako joj financijski potpomogne.

Muškarac je tako u proteklih godinu dana uplatio više desetaka tisuća kuna, a nepoznata osoba nastavila ga je tražiti novac i prijetiti mu, govoreći da ne može odustati od plaćanja jer je preuzeo obvezu prema bolesnoj ženi.

Ilustracija Građani, oprez! Ministarstvo financija upozorava na novu prevaru

Ilustracija - 1 Prevarantima su omiljena meta, a i društvo ih gleda kao teret: ''Oni su generacija koja još vjeruje institucijama, a masovno nasjedaju i najbližim rođacima''

Policija nastavlja utvrđivati okolnosti oba događaja. Pritom upozoravaju građane da budu oprezni i da ne daju olako svoj novac nepoznatim osobama. "Ukoliko vam se netko javi i nudi vam nasljedstvo, najvjerojatnije se radi o prijevari jer vjerojatnost da ste od svih ljudi na svijetu upravo vi naslijedili nečiji novac je gotovo nevjerojatna", napominju iz policije.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju