Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Bilo mi je čudno"

Povjerovala u priču o lakoj zaradi i ostala bez novca, provjerili smo kako prevaranti operiraju: "Isprva mi je zvučalo krasno, a onda..."

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Razgovarali smo sa ženom koja je nasjela na lijepo zapakiranu priču i uložila 200 eura u "kriptovalute". Novac više nikada nije vidjela.

Nerijetko se dogodi da netko nasjedne na priču o lakoj zaradi. Javila nam se čitateljica koja je ispričala kako su ju kontaktirali iz jedne engleske firme s obećanjem o zaradi na kriptovalutama. Kako nam je rekla, pričali su "nekim jugoslavenskim jezikom".

Netko ju je nazvao i uspio je uvjeriti da, ako uloži 200 eura, putem linka može pratiti iz dana u dan kako taj novac raste. "Isprva mi je zvučalo krasno, a onda je sve postalo čudno", priznaje nam žena.

Rekli su joj da instalira aplikaciju i da, nakon uloženih 200 eura uloži još 250 eura jer je veća šansa da će zaraditi više. "Kada sam im rekla da želim dići 100 eura, govorili su mi da pričekam i uložim još pa još", priča nam prevarena žena.

Njezina "brokerica" joj je pojasnila da, ako želi podići novac - mora platiti četiri posto provizije. Prošla su tri tjedna, novca nigdje.

Kontaktirali smo tu firmu

Zvali smo firmu koja je prevarila ženu. Naziv firme je Global CG. "Brokerica" s kojom smo razgovarali ima broj u Engleskoj. Vrlo su oprezni prilikom komunikacije, ako im se netko javi samoinicijativno, jer su inače oni ti koji pozivima vrebaju ljude.

Htjeli su da im fotografiramo osobnu iskaznicu, a o iznosima nisu htjeli pisanim putem.

Ilustracija Prevara kriptovalutama (Foto: DNEVNIK.hr)

Nakon par minuta nakon naše zadnje poruke, nazvao nas je broj koji je registriran u Italiji. Vrlo nametljivo su htjeli doznati tko smo i zašto se raspitujemo o firmi. Isprva su oprezno govorili o detaljima, a kasnije nam rekli "sve".

U toj tvrtki, ne samo da možete uložiti u kriptovalute, već i u: dionice, naftu i/ili zlato. "Garantni ugovor ide ako uložite 10.000 eura. Bolje vam je da uložite 20.000 eura i za samo dva mjeseca možete dobiti najmanje 60.000 eura", prodaju nam maglu iz te firme.

Konstantno su ponavljali da - što je veći ulog, veća je i zarada.

Pročitajte i ovo Ilustracija ne nasjedajte Oprez! HZZO uputio važno upozorenje građanima

Pročitajte i ovo Ilustracija sve više dojava Građani, oprez! Ministarstvo financija upozorava na novu prevaru

Na naše pitanje kako to da imaju brojeve po cijeloj Europi, samo su kratko rekli da jako puno brokera radi za njih te da je to internetski poziv gdje ne skidaju novac s računa osoba koju zovu.

Iz policije često napominju na prevare i mole građane da ne nasjedaju na takve priče o lakoj zaradi te da se ne javljaju na sumnjive brojeve (poput ovih iz naše priče).

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene