Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZBOG SPORNOG SVJEDOKA

Oporba ujedinjena pred sjednicu Antikorupcijskog vijeća: "HDZ je radi zaštite lopovluka spreman udariti na temelje parlamentarne demokracije"

Aktualno Galerija Sabor - 1 Sabor - 1 Foto: DNEVNIK.hr Sabor - 2 Sabor - 2 Foto: DNEVNIK.hr Sabor - 4 Sabor - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Sabor - 3 Galerija 1/4 >>
Vladajući su još jednom ujedinili oporbu koja traži istinu o milijardama nestalima u korupcijskim aferama. Na Antikorupcijskom vijeću sazvanom za četvrtak htjeli su saslušati premijera, ali i bivšeg šefa Janafa, sada optuženika Dragana Kovačevića. HDZ tvrdi da se to ne smije pa je upitno hoće li vijeća uopće biti.

Oporba kuje planove, HDZ ih mrsi zbog čega predsjednik SDP-a Peđa Grbin smatra da se ovakvo nešto nije događalo ni u vrijeme Ive Sanadera, a HDZ-ov Damir Habijan poručuje da nitko ne želi spriječiti održavanje Antikorupcijsko vijeća zatraživši pritom od saborskog Odbora za Ustav mišljenje smije li Vijeće javnog saslušavati svjedoke.

Pročitajte i ovo Glasovanje izvan Hrvatske - 4 Kako to? Kakva sramota: Nisu glasali ni sami za sebe Hrvatski sabor Mimo plaće Saborski zastupnici u tri mjeseca potrošili 247.000 eura: Na jedno je otišlo najviše novca

"Ovlasti javnog saslušanja u toj odluci ne postoje. Druga stvar, po poslovniku Hrvatskog sabora jasno je propisano, dakle stoji odredba javnog saslušanja, međutim to se odnosi na matična radna tijela Hrvatskog sabora, dok Antikorupcijsko vijeće nije matično radno tijelo“, kazao je Habijan.

Te tehnikalije čini se nikome nisu smetale kada je prije svega nekoliko mjeseci na istom tom tijelu javno saslušana glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek. Zbog toga oporba vladajuće proziva da žele sakriti istinu.

"Udarac na temelje parlamenarne demokracije u Hrvatskoj"

"Ovdje se ne radi o borbi vrijedi li vrijedi paragraf 52a ili ne znam koji. Ovdje se radi o HDZ-u koji je radi zaštite lopovluka spreman udariti na temelje parlamentarne demokracije u Hrvatskoj pa bez obzira na to koju će cijenu ova država i ova institucija za to platiti“, zaključuje Peđa Grbin.

Na vijeće je u četvrtak pozvan premijer Plenković, njegova bliska suradnica Tena Mišetić, bivši ministar Ćorić, ali i bivši šef Janafa, danas optuženik Dragan Kovačević. Premijer je već kazao kako nema namjeru doći. Time je, smatra oporba, jasno stavio do znanja koliko drži do najvažnije institucije u državi.

Mostov Zvonimir Troskot smatra da je to izraz nepoštivanja najvećeg predstavničkog i zakonodavnog tijela u Hrvatskoj te da je to sve suprotno ponašanju koje pokazuju njegovi europski idoli kao što su gospođa Merkel ili gospodin Macron.

"Ovo nije prvi, nije ni jedini slučaj u kojem Andrej Plenković odbija odgovarati pred tijelom, pred Hrvatskim saborom kao institucijom koja bira Vladu i koja kontrolira Vladu“, mišljenja je Dalija Orešković.

Njegova je vladavina, kažu, postala potpuno autokratska

Zastupnica platforme Možemo Sandra Benčić drži da se Plenković ugleda na premijere poput Viktora Orbana koji su u potpunosti minorizirali sve druge političke institucije te koji samostalno zapravo donose odluke i vladaju.

Tim više smatraju da bi Plenković trebao doći pred Vijeće.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna antikorupcijsko vijeće i svjedoci "Ovo se nije događalo ni u vrijeme Sanadera": Oporba tvrdi da HDZ zabranjuje saslušanje o Ini zbog svog lopovluka

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OŠTRE RIJEČI Antikorupcijsko vijeće kreće sa saslušanjima u aferi Ina: "Plenkovićeva Vlada gora prema Ini od Sanaderove"

"Upravo zato zato rekla za aferu Ina. Dakle, ne postoji zemlja u svijetu, a sigurno Hrvatska to nije u kojoj bi se rafinerija Sisak, zadnja rafinerija za preradu sirove nafte u zemlji zatvorila bez znanja premijera“, kazala je Benčić.

Nadaju se i kako bi Dragan Kovačević mogao postati svjedok pokajnik.

Više o sjednici Antikorupcijskog vijeća možete pogledati u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Barbare Štrbac.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene