Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POVRATAK NA DRVA

Priprema za grijanje počele usred ljeta: Neki već postavljaju peći i kupuju drva za zimu

Aktualno Galerija Peć za grijanje - 1 Peć za grijanje - 1 Foto: DNEVNIK.hr Peć za grijanje - 2 Peć za grijanje - 2 Foto: DNEVNIK.hr Radijator Radijator Foto: DNEVNIK.hr +0 Drvo za ogrijev Galerija 1/4 >>
Iako dolazi novi val vrućina, neki već razmišljaju o grijanju. U trgovinama se kupuju peći na drva i pelete. U domovima se punom parom postavljaju kaljeve peći, ali i kupuju klima uređaji s opcijom grijanja.

Niko Jurić iz Zagreba već je kupio drva za grijanje, ali ga je to svejedno koštalo više nego prošle godine.

"Metar drva košta 550 kuna, a za grijanje cijelu zimu treba 15 metara", rekao je.

Osim drva, ima i druge izvore energije koje kombinira godinama.

"Imamo peć na drva i tako se grijemo dok ne počne jača zima. Kad pođe, onda se grijemo gore na klima uređaj, poslije malo na plin. Plin je dosad nekako išao, ali ne znamo kakva će cijena biti dalje", rekao je Jurić.

Ima još ljudi koji se na zimu počinju pripremati usred srpnja. Tražene su peći na drva i pelete. Prijašnjih godina ljeti ih se u trgovinama nije moglo ni vidjeti.

"U zadnjih nekoliko mjeseci je potražnja ogromna, čak ovaj i prošli mjesec nam preko 200 posto raste prodaja peći", rekao je Jure Radoš, član uprave trgovačkog centra.

Pročitajte i ovo Dim požara koji su zahvatili dio Dalmacije mogu se vidjeti iz svemira JOŠ NISU POD KONTROLOM Pogled iz svemira: Požari koji su zahvatili Dalmaciju mogu se vidjeti i satelitima

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna DRAMA U DALMACIJI Načelnik gradskog Stožera civilne zaštite o požarima kod Šibenika: "Što se tiče ugroze stanovništva situacija je najgora u zadnjih deset godina"

I majstori koji postavljaju peći i kamine imaju sve više posla.

"Ima ih mnogih kojima smo napravili kaljeve peći s centralnim grijanjem unutra pa spojili na postojeće plinsko grijanje. Tako da, ako nema plina, mogu se grijati na drva", rekao je Božidar Šturm, vlasnik obrta u Varaždinu.

Kao priprema za zimu, sve više raste i prodaja klima koje imaju opciju grijanja. Da se sve više razmišlja o povratku na drva, potvrđuju i iz Hrvatskih šuma jer je prodaja drva za ogrjev porasla za 10 posto.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene