Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Požari i vrućina

Zapadna Europa bori se sa strašnim toplinskim valom: "Ne sjećam se ničega sličnoga poput ovoga što se danas događa"

Aktualno Galerija Požar u Portugalu - 1 Požar u Portugalu - 1 Foto: Screenshot Požar u Portugalu - 2 Požar u Portugalu - 2 Foto: Screenshot Požar u Portugalu - 3 Požar u Portugalu - 3 Foto: Screenshot +0 Toplinski val na zapadu Europe Galerija 1/4 >>
Zapadna Europa bori se s posljedicama toplinskog vala. U Španjolskoj i Portugalu temperature su veće od 40 Celzijevih stupnjeva.

Više od 600 vatrogasaca bori se protiv vatrene stihije na jugu Francuske. Temperature rastu, vjetar ne popušta, a ne pomaže ni isušeno tlo. Stotine su bile prisiljene napustiti svoje domove. Nadljudskim naporima protiv požara se bori i dvije tisuće vatrogasaca u Portugalu.

"Ne sjećam se ničega sličnoga poput ovoga što se danas događa. Ovdje sam 50 godina i ne sjećam se ničega sličnoga jer vatra je posvuda", rekao je Portugalac Joaquim Gomes iz Ouréma.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna teške riječi i uvrede Kaos u Saboru: "Nemojte si laskati, niste moj tip", "Obuzdajte se zbog javnosti, liječite se privatno"

U središnjim dijelovima Portugala gori na dvadesetak lokacija. Ta će brojka vjerojatno rasti jer ekstremne vrućine ne jenjavaju. U gotovo cijeloj zemlji proglašen je najviši stupanj opasnosti. Portugal i Španjolska, u kojoj je također aktivno više požara, zasad su najpogođeniji toplinskim valom.

"Zagušljivo je. Nema puno sunca, ali jako je zagušljivo. Vrućina je zagušljiva i nije dobra za nas", rekla je Portugalka Vera Candeias.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ostavka na mjesto vijećnika Načelnik koji je bordel platio službenom karticom dao ostavku u Županiji, dao još jedno bizarno objašnjenje

Vrući zrak sa sjevera Afrike širi se prema istoku kontinenta i sve je jači.

"Od 2010-ih imamo ponavljanje i ubrzanje toplinskih valova koje ne možemo negirati. Imamo gotovo jedan do tri toplinska vala na godinu, dok smo 1970-ih i 1980-ih imali jedan svakih 10 godina", rekao je Francois Jobard iz Meteorološke službe Francuske.

Na zapadu kontinenta ovaj drugi ovosezonski toplinski val trajat će najmanje do kraja tjedna. Očekuje se da će u Italiji stići tijekom vikenda.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene