Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za prave hedoniste

Usprkos krizi, njihov udio u izvozu raste: "Popunili smo kapacitete i gosti uživaju kao kod Tiffanyja"

Aktualno Galerija Vinograd, ilustracija - 1 Vinograd, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Vinograd, ilustracija - 2 Vinograd, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Pjenušavo vino, ilustracija Pjenušavo vino, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr +0 Kušanje vina, ilustracija Galerija 1/4 >>
Izvoz vrhunskih vina i pjenušaca raste. Bili smo na Festivalu traminca i zapazili jednu rijetku, ali cijenjenu sortu.

Iločko vinogorje puno je trsova traminca, sorte od koje se vino pilo na krunidbi kraljice Elizabete II.

"Povijest traminca ovdje seže dugo unazad, govorimo o 350 godina otkad se ovdje uzgaja traminac", rekao je Antonijo Kraljević, predsjednik Uprave Iločkih podruma.

Vinova loza traminca uspijeva samo na rijetkim lokacijama, najviše u Francuskoj i Italiji, a uz Hrvatsku i u Austriji te Sloveniji.

"Traminac je jedna sorta koja se ne pije svaki dan. Traminac se pije uz neko posebno jelo, uz posebno društvo", rekao je Danilo Steyer, vinar iz Slovenije.

Smatra se da potječe iz francuskog Alzasa. Upravo ondje Ante Miličević je nabavio trsove koji su mu ove godine osigurali šampionsku titulu.

"I to je sad sreća da su ti trsovi sada stari od 20 do 50 godina, s vrlo niskim prinosom i s jako puno rada i ljubavi", rekao je.

Na Festivalu traminca kušalo se stotinjak traminaca, a predstavljena su i neka druga rijetka hrvatska vina.

"Od ove godine uveli smo novost, a to je gostujuća sorta i ovo je prvi put da se momjanski muškat predstavlja izvan Istre", rekao je Željko Garmaz, organizator Festivala traminca.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kad je Korzo premali Kamere snimile slučajan susret političkih protivnika: "Kako ide?", "A ide..."

Pročitajte i ovo Maska - 2 Problem utječe i na psihu Imate li i vi maskne? Koronakriza iznjedrila je još jedan zdravstveni problem. I muči sve - bez obzira na dob i spol

A Hrvatska i Ilok mogu se pohvaliti i nagrađivanim pjenušcima koje su pili Rolling Stonesi.

"Pogleda se kako perla, kakva je perla, kakav je kut, kolika je gustoća, malo se pomiriše i onda se uživa punim ustima", objašnjava Mirjana Zelenika, proizvođačica pjenušaca.

Kako bi popularizirali pjenušac i vratili goste, na jednom se imanju organiziraju Dani domaćih jagoda i pjenušaca.

"Popunili smo kompletne kapacitete i sve do sada su gosti uživali kao kod Tiffanyja, uz pogled na Dunav", rekla je Mirjana Zelenika, proizvođačica pjenušca.

U samo jednoj čaši je 35 milijuna mjehurića. Vrhunska vina i pjenušac Hrvatskoj su prilika i za milijunsku zaradu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene