Obavijesti Video Pretražite Navigacija
vrh i dno

Dijele ih samo tri sata vožnje: Stanovnici ova dva hrvatska grada žive u potpuno različitim svjetovima

Radnica u mjenjačnici (Foto. Dnevnik.hr)
Radnica u mjenjačnici (Foto. Dnevnik.hr)
Aktualno Galerija Radnica u mjenjačnici (Foto. Dnevnik.hr) Radnica u mjenjačnici (Foto. Dnevnik.hr) Spomenik Franje Tuđmana (Foto: Dnevnik.hr) Spomenik Franje Tuđmana (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Ivan Forjan govori o razlici Zagreba i Vukovara (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Jedna zemlja, dvije krajnosti. Iako joj plaćaju iste obveze, građani Republike Hrvatske ne žive jednako kvalitetne živote. Naši reporteri Marina Bešić Đukarić i Ivan Forjan donose vam usporedbu života u Vukovaru i Zagrebu.

Zagreb broji najveću prosječnu plaću i najveći BDP po glavi stanovnika. U prosjeku, Zagrepčani mjesečno primaju 7.243 kune, no veći su i troškovi života. Primjerice kavu s mlijekom ćete na glavnom gradskom trgu platiti gotovo 20 kuna.

Pročitajte i ovo Na parkiralištu Doma zdravlja u Šestinama automobil naletio na pješakinju Jeste li što vidjeli? Policija moli svjedoke za pomoć: Automobil naletio na pješakinju u Šestinama Opljačkana pošta, ilustracija Usred dana U popularnom trgovačkom centru maskirani razbojnici opljačkali zaposlenika pošte

Ista kava u središtu Vukovara je četiri puta jeftinija, no takva su i primanja. BDP po glavi stanovnika je tri puta manji od zagrebačkog, a prosječna neto plaća tek 3995 kuna.

Nakon što zaradi svoju plaću od 7200 kuna, prosječni Zagrepčanin u startu od nje mora odvojiti oko 1700 kuna samo da bi platio režije. Za to mora raditi 40 radnih sati, što znači da jedan tjedan u mjesecu radi samo kako bi imao tople vode ili struje.

Vukovarci moraju raditi 60 radnih sati da bi zaradili za režije i izdvojiti gotovo pola svoje plaće. Prosječna četveročlana obitelj koja živi u stambenoj zgradi, struju, vodu, grijanje i komunalije platit će 1500 kuna.

Za cijenu jednog možete kupiti deset

Zagrepčani imaju najveće plaće, no ako se odluče za kupovinu nekretnine skupo će ju platiti. Cijene kvadrata u Zagrebu otišle su u nebo i među najskupljima su u Hrvatskoj. U nekim četvrtima kvadrat stoji i astronomskih 4 tisuće eura.

U Vukovaru se za cijenu jednog zagrebačkog kvadrata može kupiti njih deset. Četverosobni stan s balkonom, liftom i vlastitim podrumom, prostran 80 četvornih metara, na tržištu je za 29.000 eura. Drugim riječima, kvadrat je 363 eura. Glavni razlog za tako nisku cijenu je iseljavanje.

Prema nekim procjenama iz Hrvatske je u proteklih pet godina iselilo 350 tisuća ljudi. To bi bilo gotovo pola populacije Zagreba. Ipak Grad Zagreb je među županijama s najmanjom nezaposlenošću, pa samim time i najmanjim iseljavanjem u zemlji.

Zaposlenost u Vukovaru u posljednje vrijeme raste, no radnici rade za minimalac, pa se iseljavanje nastavlja. Najgore je na istoku Hrvatske. U proteklih pet godina Vukovar je izgubio svakog šestog stanovnika.

Primjer Zagreba i Vukovara pokazuje koliko je Hrvatska podijeljena i centralizirana zemlja. A ova dva grada udaljena su tek tri sata vožnje. Slaba je utjeha da, za razliku od kava, režija ili hrane da ćete gorivo u ova dva grada jednako platiti.

Baš kao i poreze i druga davanja državi. U istoj zemlji, Vukovar i Zagreb su dva različita svijeta. Zagreb je na vrhu a Vukovar na dnu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene