Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KAKAV JE STANDARD

Ekipa Dnevnika Nove TV usporedila je cijene u Hrvatskoj i Sloveniji: Pogledajte kakve su razlike

Aktualno Galerija Usporedba cijena u Hrvatskoj i Sloveniji: Ilustracija - 5 Usporedba cijena u Hrvatskoj i Sloveniji: Ilustracija - 5 Foto: DNEVNIK.hr Usporedba cijena u Hrvatskoj i Sloveniji: Ilustracija - 6 Usporedba cijena u Hrvatskoj i Sloveniji: Ilustracija - 6 Foto: DNEVNIK.hr Usporedba cijena u Hrvatskoj i Sloveniji: Ilustracija - 4 Usporedba cijena u Hrvatskoj i Sloveniji: Ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr Usporedba cijena u Hrvatskoj i Sloveniji: Ilustracija - 3 Usporedba cijena u Hrvatskoj i Sloveniji: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +3 Usporedba cijena u Hrvatskoj i Sloveniji: Ilustracija - 2 Galerija 1/8 >>
Zbog inflacije i uvođenja eura, možda više nego ikad pratimo cijene i uspoređujemo se s drugima. I ne mislimo pritom samo na hranu. Ekipa Dnevnika Nove TV poslala je zato reportera Dina Goleša u Ljubljanu, a reporterku Petru Buljan je zadržala u Zagrebu kako bi korak po korak provjerila zašto je u Sloveniji standard - toliko bolji.

Dva glavna grada dvije susjedne države, obje članice Europske unije i eurozone. No standard građana uvelike različit.

Reporteri Dino Goleš i Petra Buljan krenuli su od najvažnijeg – krova nad glavom.

"Prolistali smo oglasnike - najam stana u Zagrebu od oko 55 kvadrata može se naći za 350 na rubu grada, do 1000 eura u centru, ali ako se odmaknemo od luksuza, prosječan stan u centru Zagreba uglavnom iznajmljuje za 650 eura mjesečno", javila je Buljan.

"U Ljubljani ponuda na oglasnicima je znatno mršavija nego u Zagrebu, ali stan u okolici grada od 55 kvadrata je 500 eura, dok u centru ide i do 1500", kaže Goleš i dodaje: "Ali ako ćemo biti pošteni i izuzeti ovaj s pogledom na rijeku i glavni trg, prosječan u centru Ljubljane stoji 800 eura na mjesec".

U Zagrebu je dakle najam jeftiniji, ali su i plaće niže. Prosječna bruto plaća u Hrvatskoj je 1397 eura na mjesec.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković NAKON PREDSJEDNIŠTVA STRANKE Reporter Dnevnika Nove TV pitao premijera o obnovi, pogledajte kako mu je Plenković odbrusio: "Onda dođem na izbore..."

"Slovenci imaju 45 posto veća primanja - prosječna bruto plaća tamo je 2024,03 eura bruto", kaže Goleš.

A kako se nosimo s inflacijom? U Hrvatskoj je godišnja inflacija čak 13,5%. U Sloveniji ona iznosi 10,3%.

Najam i režije u Hrvatskoj su u godinu dana poskupjeli za 16,5%. Sloveniji 15 posto. Ali je odjeća pretrpjela manje. U Sloveniji porast od 2 posto. U Hrvatskoj 5,2 posto. Odlazak po hranu postao je horor film. U Sloveniji je u godinu dana porasla za 17 posto.U Hrvatskoj za 19 posto, javili su reporteri.

Dino Goleš i Petra Buljan provjerili su cijene pet namirnica – mlijeka, maslaca, tjestenine, miješanog mljevenog mesa i kruha, u dvije države. Kupovali su sve iste robne marke.

U Zagrebu jaja su 2,91, u Ljubljani - 56 centi manje, mlijeko je u Sloveniji 43 centa više, a kruh je skuplji 20 centi. Maslac je u Zagrebu 64 centi jeftiniji, ali je tjestenina 26 centi skuplja. Skuplje je i mljeveno meso jer u Ljubljani košta 34 centa manje. I dok je ukupna razlika neznatna, 0,11, i tu i tamo na hranu najviše utječu cijene energenata i prijevoza.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković PREDSJEDNIŠTVO STRANKE ''Imaju do petka vremena vratiti cijene na staro'', zaprijetio Plenković, a čini se da je sad i Paladina stvarno bivši

"Statistički gledano prijevoz je u Hrvatskoj na godišnjoj razini skuplji za 13,3%", kazala je Buljan, a Goleš dodao: "U Sloveniji je poskupio za 10%. No ovdje se možete voziti za 1,30 javnim prijevozom, cijena goriva je 1,32 za benzin i 1,55 za dizel".

"U Zagrebu se javnim prijevozom možete voziti i za 53 centa, litra benzina je priblizno ista, ali je litra dizela jeftinija za 10 centi.

A sad luksuz – kava na cvjetnom trgu platila sam 2,40 eura, pizzu bih u blizini platila 7,20 eura, a karte za kino večeras za dvije osobe stajale su me 18 eura", javila je Buljan.

Goleš je kavu na glavnom trgu u Ljubljani platio točno platio 2 eura. Pizza je tamo 10,90, a ako poželi ostati tu i večeras i otići u kino ulaznice za dvije osobe platit će 19,80.

I mogli bi tako s usporedbama mogli nastaviti do sutra, reporteri Dnevnika Nove TV smatraju da je ova ključna: "Prosječan Slovenac može si priuštiti tek 90 posto onog što može prosječan Europljanin.  Prosječan Hrvat tek 70 posto".

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene