Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Samo je 135 liječnika iskazalo interes za dolazak.


Od ulaska Hrvatske u Europsku uniju, 923 liječnika zatražila su dokumentaciju za rad u inozemstvu, dok ih je istodobno svega 135 iskazalo interes za dolazak, najviše liječnika iz susjednih zemalja koji imaju hrvatsko državljanstvo, doznaje se u Hrvatskoj liječničkoj komori (HLK).

Vezani članci Slika nije dostupna VRTOGLAVO RASTE broj liječnika koji žele u INOZEMSTVO! Slika nije dostupna Ministar Ostojić: Postignut je vidljiv pomak! Sindikalac Babić: Prijedlog je sramotan!

Najčešće odlaze anesteziolozi, radiolozi, kirurzi i ginekolozi, prosječne dobi 39 godina, a potvrde za rad u inozemstvu podjednako traže i liječnici i liječnice. Šezdeset posto njih su bolnički doktori, a svega 11 posto liječnici obiteljske medicine i hitne službe, koji se manje odlučuju za odlazak.

No, Hrvatsku napuštaju i nezaposleni liječnici i oni bez specijalizacije, navode iz Komore, upitani za trendove, na koje se proteklih dana zabrinuto osvrnula I saborska oporba.

'Liječnici zbog prekovremenih sati zarađuju jednu i pol plaću'

Liječnici iz Hrvatske ne mogu dobiti dozvolu za rad u inozemstvu bez potvrda strukovne komore, no u njoj ne raspolažu podacima koliko je točno liječnika konačno i dalo otkaz te otišlo iz Hrvatske.

Predsjednik Hrvatske liječničke komore dr. Hrvoje Minigo upozorava da bi se Hrvatska uskoro mogla suočiti s ozbiljnim problemom nedostatka doktora medicine i zdravstvenih radnika.

'Nadamo se da to neće dovesti do kolapsa zdravstvenog sustava, ali može ugroziti dostupnost i kvalitetu zdravstvene zaštite te pogoršati stanje s listama čekanja', upozorava dr. Minigo.

Najviše dolaze liječnici bez specijalizacije, iz Srbije i BiH

Nedostatak zdravstvenog kadra ne može riješiti 'inozemna radna snaga' jer je interes liječnika iz drugih zemalja za dolazak na rad u Hrvatsku puno manji, pa je, po podatcima Komore, od ulaska u EU, tek 135 liječnika zatražilo priznavanje inozemne stručne kvalifikacije.

Među njima je više od 60 posto hrvatskih državljana koji su se školovali u Bosni i Hercegovini i Srbiji. U većini slučajeva za dolazak su zainteresirani liječnici koji još nisu stekli specijalizaciju. Državljana EU izuzetno je malo.

'Rang lista bolnica ne odražava realno stanje'

U Komori to objašnjavaju složenim postupkom priznavanja stručnih kvalifikacija stečenih u trećim zemljama, zbog čega nas, kažu, velik broj liječnika zaobilazi i odlazi na rad u druge zemlje članice EU.

Dr. Minigo za strukovni kolektivni ugovor

Predsjednik Hrvatske liječničke komore smatra da je sadašnje trendove uzrokovalo nezadovoljstvo liječnika položajem u sustavu, ali I činjenica da godinama bezuspješno pokušavaju dobiti strukovni kolektivni ugovor.

'U posljednjih deset godina dva su puta štrajkali za bolje uvjete rada i adekvatnu plaću. Iako su svjesni da u vrijeme recesije moraju dijeliti sudbinu svojih sugrađana, doktori prema sebi očekuju bolji odnos', kaže dr. Minigo.

A promjene bi, smatra, mogli donijeti bolji uvjeti rada, lakše dobivanje specijalizacija, kvalitetno osiguranje od profesionalne odgovornosti, te omogućavanje dodatne zarade radom u svojoj ustanovi ili kod drugog poslodavca. Kolektivno pregovanje mora biti strukovno, poručuje predsjednik Komore.

Podsjeća također da je saborski Odbor za zdravstvo nedavno istaknuo potrebu 'preispitivanja nekih elemenata pravilnika o pripravničkom stažu, te primjerenije vrednovanje obrazovanja i rada zdravstvenih djelatnika uz stvaranje uvjeta za njihov ostanak u Hrvatskoj'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju