Uskoro kreće nova utrka za subvencionirane stambene kredite. Natječaj kreće početkom rujna, a na raspolaganju je 42 milijuna kuna. Subvencija traje pet godina, kredit ne smije prijeći 100 tisuća eura, cijena kvadrata tisuću i pol eura, a trajanje kredita ne može biti manje od 15 godina.

Galerija Uskoro kreće nova utrka za subvencionirane stambene kredite (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Uskoro kreće nova utrka za subvencionirane stambene kredite (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Uskoro kreće nova utrka za subvencionirane stambene kredite (Foto: Dnevnik.hr) - 3 +0 Uskoro kreće nova utrka za subvencionirane stambene kredite (Foto: Dnevnik.hr) - 4

U novu rundu subvencioniranih kredita kreće i Petra Galić. Umjesto odmaranja na godišnjem, ona skuplja dokumente i traži stana.

Vezani članci Ilustracija Cijena najma garsonijere izazvala brojne reakcije: "Ovo je vic mjeseca" Imotski, Vrljika 2 (Foto: Pixsell, Ivo Čagalj) U ovom hrvatskom gradu vlada prava pomama za nekretninama, kuće se prodaju kao da su od zlata: "Ne pitaju za cijenu"

"Rata iznosi od tri do 3,5 tisuća kuna, što znači da ušteda od subvencija iznosi oko 10 tisuća eura. Smatram da je bolje išta nego ništa", rekla je.

Subvencioniranje kredita ima i negativnih posljedica. Naime, zbog njih se povećala i cijena kvadrata, ali stručnjaci tvrde da do daljnjih povećavanja neće doći.

"Interes nije velik kao što je bio prošle godine pa ne očekujemo daljnji rast cijena nego stabilizaciju na ovim nivoima. Međutim, činjenica je da su subvencije bile okidač koji je doveo do rasta cijena", objasnio je Borislav Vujović iz Udruženja poslovanja nekretninama HGK.

Za kupnju stana, između ostalog, treba priložiti sljedeće dokumente: presliku osobne iskaznice, ugovor o kupoprodaji stana ili kuće za čiju kupnju se traži odobravanje kredita, presliku zemljišnoknjižnog izvatka te presliku akta za uporabu građevine u kojoj se nalazi stan ili presliku akta za uporabu kuće.

Do sada je odobreno 2.320 zahtjeva za kredit. Prosječna površina stana iznosi 100 kvadrata, a za ovu godinu osigurano je 42 milijuna kuna. Subvencioniranje bi trebalo trajati još dvije godine.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju