Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podijeljena mišljenja

Uskoro na snagu stupa važna izmjena zakona o e-cigaretama: Kazne će se kretati od 260 do 20.000 eura

Aktualno Galerija Nova pravila za e-cigarete, ilustracija - 1 Nova pravila za e-cigarete, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Nova pravila za e-cigarete, ilustracija - 2 Nova pravila za e-cigarete, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Nova pravila za e-cigarete, ilustracija - 3 Nova pravila za e-cigarete, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Nova pravila za e-cigarete, ilustracija - 4 Nova pravila za e-cigarete, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Nova pravila za e-cigarete, ilustracija - 5 Galerija 1/6 >>
Nova pravila za one koji strast za nikotinom pokušavaju nadomjestiti e-cigaretama i to onima s posebnim aromama. Takvi se proizvodi u Hrvatskoj više neće smjeti stavljati na tržište. Dio je to izmjena Zakona koje bi se trebale uvesti krajem listopada.

Dok je na otvorenom - dobro je. Grijani duhanski proizvod ne smije se koristiti u zatvorenim javnim prostorima.

"U kafićima nažalost vrijede pravila koja su i do sada vrijedila, ali u restoranima je zabranjeno korištenje tih proizvoda", rekla je Dijana Mayer iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Kako je Europa prošle godine naredila, nema više grijanih duhana s aromama.

"Podržavam zbog zdravlja ljudi, eto čisto zbog zdravlja, smatram da bi trebalo jer štetno je eto", poručila je Iva.

Pročitajte i ovo Prazna Sabornica, ilustracija - 5 Kakav apsurd Pogledajte kako izleda sabornica, dok je pod prozorom prosvjed: "Ja nisam moralna policija"

To ne brine Niku koja električnu cigaretu bira godinu dana. Jer vidi mnoge prednosti.

"Ne smrdi, nema dima, nestaje, nema pepela, ne uprlja se s tim, doma je puno ugodnije", istaknula je Nika.

Sve više Hrvata tako razmišlja, pa nisu zabrinuti ni zagovaratelji takvih duhanskih proizvoda, koji od njih žive.

"Možemo reći da su ljudi općenito prepoznali da s ovim proizvodima prestaju pušiti", napomenuo je Filip Tokić iz Udruge korisnika osobnih isparivača.

Često se može čuti da su 95 posto manje štetni, ali to snažno odbacuje pulmologinja Ostojić. Za takve zaključke, tvrdi, nema temelja.

"Medicina koju mi radimo je zasnovana na dokazima, ne na marketingu, zato često nije atraktivna, ili barem nije simpatična. Mi imamo dokaze da je to opasno. Opasan je nikotin sam po sebi u bilo kojoj formi. Opasni su humektanti za inhalaciju, opasni su proizvodi termalne degradacije, znači zagrijavanja tih humektanata da bi nastala takozvana para koja uopće nije para", objasnila je Jelena Ostojić, internist i pulmolog.

Unatoč tome raste njihova popularnost. Svaka deseta mlada osoba do 16 godina u Hrvatskoj konzumirala je e-cigarete, donosi reporterka Dnevnika Nove TV, Viktorija Bednjanec.

"Ne bi nikad htjela prestat pušiti, iskreno, pa onda ni ne razmišljam o tome, nekako mi je svejedno, mislim da sve truje općenito u životu", dodala je Nika.

Pročitajte i ovo Nesreća u Novog Zagrebu Drama u Novom Zagrebu VIDEO Auto proletio tramvajskom stanicom te završio na pruzi

Dok god bude smio i ispunjavao uvjete, u svojem lokalu Marin će dopustiti sve oblike duhanskih proizvoda. Tako posluje već 11 godina.

"Ja sam nepušač, ja ne volim dim, ali za posao bez pušenja ja mislim da moj lokal ne bi preživio, tako da da, većina posjetioca su pušači", rekao je Marin Levaj, vlasnik ugostiteljskog objekta.

Kazne za kršenje ovih izmjena su od 260 eura do 20 tisuća.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene