Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Više od 120 vreća smeća

Za sobom ostavljaju odbačenu odjeću, obuću, higijenske potrepštine: "Jedva smo naučili naše ljude da ne bacaju otpad u prirodu, a sad smo dobili migrante"

Aktualno Galerija Željko Jareb, organizator ŠRD Željko Jareb, organizator ŠRD Foto: DNEVNIK.hr Goran Lukač, koordinator akcije Goran Lukač, koordinator akcije Foto: DNEVNIK.hr Hrvoje Jurković, Udruga Rangeri, Čuvari prirode Karlovac Hrvoje Jurković, Udruga Rangeri, Čuvari prirode Karlovac Foto: DNEVNIK.hr Čišćenje otpada za migrantima - 2 Čišćenje otpada za migrantima - 2 Foto: DNEVNIK.hr +3 Čišćenje otpada za migrantima - 1 Galerija 1/8 >>
Slunj je već duže vrijeme dio migrantske stalne rute, a šume - te obale rijeke Korane i Slunjčice pune su odbačenog smeća. Da je stanje postalo zabrinjavajuće, svjesni su oni koji tamo žive pa su se sami organizirali i primili čišćenja.

Slunj je već duže vrijeme dio migrantske stalne rute, a prizori koji ostaju za njima puni su smeća. Obale rijeke Korane i Slunjčice pune su odbačene odjeće, obuće i higijenskih potrepština.

Lokalci zabrinuti zbog ovog što vide, odlučili su se sami primiti posla.

Naime, porastom vodostaja rijeka, narednih dana sav bi taj otpad završio u riječnom toku pa su, kažu organizatori, morali nešto napraviti da to spriječe.

"Mi ribolovci pošto smo često uz rijeke, zamijetili smo znatne količine otpada. Odlučili smo prije kiše i porasta vodostaja da bi to bilo dobro pokupiti da ne ode u riječni tok i dalje Koranom", rekao je Željko Jareb, organizator ŠRD-a Slunjčica.

Pročitajte i ovo Pojačane patrole na francuskim ulicama najviši stupanj pripravnosti Zbog islamističkog napada Francuska mobilizirala još 7000 vojnika za patroliranje ulicama

"Nažalost ima svega. Odjeća, majice, otpadaka, boca, ružno za vidjet", istaknuo je Hrvoje Jurković, Udruga Rangeri, Čuvari prirode Karlovac. 

U velikoj akciji čišćenja rijeke Korane i Slunjčice sudjelovalo je 40-ak volontera. Podijelili su se u četiri grupe i sakupili više od 120 vreća smeća.

"Skupili smo preko 100 vreća smeća ovdje uz Koranu. To je samo jedan mali dio, probat ćemo i dalje nastaviti s akcijom", istaknuo je Goran Lukač, koordinator akcije.

"Hrpe, ovim dijelom s druge strane obale, pa u recimo sljedećih 200 metara smo skupili nekih 50-ak vreća. Ja bih rekao da je ovo humanitarna katastrofa, onda u kojoj imamo i ekološki i komunalni problem, ali to su samo nuspojave", izjavio je Nino Orepić, magistar biologije i volonter.

Već su duže vrijeme na udaru migranata pa im se promijenio i svakodnevni život.

"Manje se ide u šumu, manje se beru gljive, manje se beru kesteni, a ako se ide onda gledaš da si u većim skupinama", kazao je Mario Radočaj, volonter.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ispričali se putnicima U susjedstvu otkazani brojni letovi: Nećete vjerovati koji je razlog

"Puno, puno jer jednostavno ljudi nisu navikli na ekipu koja dolazi, mogu čak reći da je ušao strah u kosti građanima ovdje", dodao je Jurković.

Ministar Davor Božinović smiruje situaciju i kaže da pritisak ilegalnih migracija opada.

"Posljednih dana nam je taj pritisak malo počeo padati, mislim da to građani, uključujući građane Slunja mogu vidjeti, mogu osjetiti", poručio je ministar unutarnjih poslova.

Dodaje i kako je hrvatska policija uhiti oko jedne trećine krijumčara na području Europske Unije, a zasad ih je bilo oko tisuću. Ono što građani Slunja svakako vide i što će generacije iza njih osjetiti - je ovo smeće ukoliko ne bude sanirano.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene