Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Htjeli u Vijetnam

Pokrenuta istraga protiv švercera jegulja koji su šokirali Hrvatsku: U koferima krijumčarili zaštićenu vrstu

Mliječ su šverceri pakirali u vodu odgovarajuće temperature (Foto: PU Zagrebačka)
Mliječ su šverceri pakirali u vodu odgovarajuće temperature (Foto: PU Zagrebačka) PU Zagreba?ka
Aktualno Galerija Mliječ su šverceri pakirali u vodu odgovarajuće temperature (Foto: PU Zagrebačka) Mliječ su šverceri pakirali u vodu odgovarajuće temperature (Foto: PU Zagrebačka) Foto: PU Zagreba?ka +0 Carina je zaplijenila osam kofera (Foto: PU Zagrebačka) Galerija 1/2 >>
Prije mjesec Hrvatsku je šokirao bizaran ulov carine u zračnoj luci "Franjo Tuđman". USKOK je danas donio rješenje o provođenju istrage nad državljaninom Kine i Koreje koji su u svojim putničkim koferima pokušali prošvercati mlađ europske jegulje.

U veljači 2019. carinike zračne luke "Franjo Tuđman" šokiralo je otkriće osam putničkih kofera dupkom punih "sliepih putnika" - mlađi jadranske jegulje koja je strogo zaštićena vrsta. 252.000 mlađi staklače šverceri su pokušali prokrijumčariti u Vijetnam kako bi ju zatim dalje ilegalno prodavali. Materijalna šteta procjenjuje se na više od tri milijuna kuna. USKOK je sada predložio određivanje istražnog zatvora protiv sva četiri osumnjičenika. 

Pročitajte i ovo Vuk Zaštićena vrsta Užas u Dalmaciji! Netko je objesio obezglavljeno tijelo vučice, kazne su do 4000 eura! Stručnjaci: "Oni se žele maknuti od nas" Kutija za krijumčarenje pilića (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Šverc komerc Provjereno otkriva kako se bez plaćanja carine krijumčare inkubatori iz Hrvatske u BiH i obrnuto: Mito i korupcija uvriježena praksa

Priopćenje prenosimo u cijelosti: 

"USKOK je, na temelju kaznene prijave Policijske uprave zagrebačke, donio rješenje o provođenju istrage protiv državljanina NR Kine (1972.) i trojice državljana Republike Koreje (1986., 1981., 1972.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja i trgovanja divljim vrstama u sastavu zločinačkog udruženja. (6. 3. 2019.)

Osnovano se sumnja da je I. okr., od prosinca 2018. godine do 6. veljače 2019., na području Republike Koreje i Republike Hrvatske, radi pribavljanja znatne nepripadne imovinske koristi za sebe i druge, u zajedničko djelovanje povezao ostale okrivljenike i veći broj zasad nepoznatih osoba, odredivši kao cilj djelovanja nabavu, prijevoz i isporuku mlađi europske jegulje (Anguilla anguilla), tzv. staklače , iz Hrvatske u Republiku Vijetnam i druge države na području Azije radi njezine daljnje preprodaje na ilegalnom tržištu, iako su znali da je ona proglašena strogo zaštićenom vrstom i da je od 2010. godine, sukladno odredbama Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih vrsta životinja i biljaka (CITES) i Uredbe Vijeća (EZ), br. 338/97, na snazi zabrana izvoza europskih jegulja s obzirom da se radi o kritično ugroženoj vrsti na području Europske unije.

U cilju realizacije plana, I. okr. je dolazio na područje Hrvatske i od zasad nepoznatih osoba nabavljao veće količine mlađi europske jegulje koju je potom, sukladno dogovoru s II. okr. i drugim zasad nepoznatim osobama, čuvao u bazenima u prilagođenom skladišnom prostoru na području Zagreba, gdje su mlađ pakirali u PVC vrećice ispunjene vodom odgovarajuće temperature radi daljnjeg transporta.

Potom su I. i II. okr. tako pakiranu mlađ predavali III. i IV. okr. radi njezina daljnjeg prijenosa iz Hrvatske u Vijetnam i druge države na području Azije. Sukladno dogovoru, I. okr. je prethodno za III. i IV. okr. rezervirao i plaćao avionske karte i smještaj u Hrvatskoj. Na opisani način I. okr. je nabavio ukupno najmanje 252 000 živih jedinki mlađi europske jegulje čija je ukupna vrijednost najmanje 450.000 eura, odnosno najmanje 3.300.000,00 kuna.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene