Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

USKOK je danas istražnom sucu Županijskog suda u Splitu podnio još jedan zahtjev za proširenjem istrage protiv petero hrvatskih državljana zbog osnovane sumnje da su počinili kažnjiva djela primanja mita i pomaganja u primanju mita, poticanja na krivotvorenje isprave i krivotvorenje isprave te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.


USKOK ih osnovano sumnjiči da su u dogovoru radi pribavljanja nepripadne materijalne koristi od od većeg broja korisnika od 1. siječnja 2006. do 11. veljače 2008. počinili ta kažnjiva djela (pribavljanje invaliditeta i invalidske mirovine) oštetivši državni proračun, objavljeno je danas na internetskim stranicama Državnog odvjetništva Republike Hrvatske.

Vezani članci Sudnica Osječki suci gotovo 11 godina nisu prošli sigurnosnu provjeru: "Ovo je samo dokaz da se mora krenuti u reformu pravosuđa" Tamara Puač Gradsko vijeće Požege povuklo odluku o naknadi za gradonačelnika. Vijećnica Puač: ''Njegov zahtjev je sramotan i bahat''

USKOK u priopćenju navodi kako se osnovano sumnja da je muška osoba u travnju 2007. od prvoosumnjičenice (43) zatražila pribavljanje invalidske mirovine za što je ova tražila najmanje 5000 eura. Dio novca je zadržala za sebe, a dio od 1500 eura je predala 35-godišnjaku od kojeg je zatražila da s osmoosumnjičenim (44) izradi više nalaza kao da se liječio više godina.

Te nalaze 35-godišnjak je predao osmoosumnjičeniku, a on je za 250 do 300 kuna po nalazu otisnuo lažne žigove i potpisao se u ime drugih liječnika kako bi vještaci liječničkog povjerenstva donijeli pozitivnu ocjenu o invalidnosti, stoji u priopćenju. Takvi su nalazi predavani na ocjenu radne sposobnosti i vještačenje invalidnosti na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO), dodaje se.

U drugom slučaju drugi je korisnik, kojem je već bio utvrđen status HRVI-a s 20 posto oštećenja organizma, zatražio od prvoosumnjičenice da mu pribavi invalidsku mirovinu, za što je u listopadu 2007. zatražila 4700 eura. O toga je 700 eura bilo za liječničku dokumentaciju, a po 2000 eura za ocjene liječničkih povjerenstava, a postupak bespravna stjecanja invalidnosti i izradbe nalaza za istu cijenu tekao je kao i u prvom slučaju, kaže se, među ostalim u priopćenju.